Maaltijdbezorgers onder de zestien jaar mogen vanaf woensdag niet meer aan de slag

nieuws
Foto: Patrick Moore from FreeImages

Maaltijdbezorgers die nog geen zestien jaar oud zijn mogen vanaf woensdag niet meer aan het werk. Op 1 juli gaat een wet in waarin staat dat maaltijdbezorgers tot zestien jaar alleen lichte arbeid mogen doen.

Met lichte arbeid wordt bedoeld dat de werkzaamheden geen gevaar opleveren en niet schadelijk zijn voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. De Tweede Kamer en de inspectie gaven eerder al aan dat het werk als maaltijdbezorger gevaarlijk is. Met hoge snelheid op elektrische fietsen door het verkeer manoeuvreren en het risico om beroofd te kunnen worden maakt het werk volgens hen gevaarlijk. Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken wilde daar in eerste instantie niet in mee gaan. Volgens haar zou door het verbod een mogelijkheid weg worden genomen om wat bij te kunnen verdienen. Nu gaat ze echter toch overstag. “Het werk brengt onacceptabele veiligheidsrisico’s met zich mee”, schrijft Van Ark in een brief aan de Kamer.

Bedrijven die het verbod overtreden lopen kans om een boete te krijgen.

Deel dit artikel: