Brandweer Stad assisteert bij grote brand in Roden: “Rookwolken van ver te zien”

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Brandweer Stad heeft donderdagavond geassisteerd bij een grote brand die woedde in een winkelpand aan de Kanaalstraat in Roden. Omwonenden werden gewaarschuwd met een NL-Alert, rookwolken waren vanuit de stad te zien.

De melding van de brand kwam rond 19.55 uur binnen. Behalve de brandweer van Roden werd ook een hoogwerker uit Stad opgeroepen om ter plaatse te gaan. “Het gaat om een loods waar meerdere bedrijven inzitten”, vertelt Mike Weening van Weening Fotografie. “De brand brak uit in het gedeelte waar Bike Life zit, een fietsenwinkel. De vlammen slaan er uit, een deel van het dak is ingestort en er komt veel rook vrij. Brandweerlieden blussen de brand vanaf de buitenzijde. Aan de rechter zijkant van het gebouw hebben ze twee stralen lagedruk ingezet en aan de voorkant ook eentje.” De brandweer houdt een naastgelegen pand nat waarmee voorkomen wordt dat het vuur overslaat.

Tegen het einde van de avond laat de Veiligheidsregio Drenthe weten dat de brand nagenoeg onder controle is. “De voorzijde van het pand is helemaal in de as gelegd”, zegt Weening. “De brandweer is nog met bluswerkzaamheden bezig. Met een kraan worden muren omver getrokken zodat de brandweer beter bij de vuurhaarden kan komen.” De achterzijde van het pand staat nog overeind. Hoe groot de schade in dit deel van het pand is, is onbekend.” Behalve Bike Life zitten in het gebouw ook de bedrijven RBL Wear, Surfstore (een winkel gespecialiseerd in surfartikelen) en Loods Roden (een meubelmakerij).

Tekst gaat verder onder de foto

De brand brengt veel mensen op de been. Er is een NL-Alert verstuurd waarmee mensen opgeroepen worden om te vertrekken. Foto: Mike Weening – Weening Fotografie

NL-Alert: “Ga naar huis”
Brandweer Roden kreeg bij de bestrijding van de brand assistentie van de blusgroepen Peize, Norg, Veenhuizen en Assen. Brandweer Stad assisteerde met behalve een hoogwerker ook met het groot watertransport, WTS 3000. Water werd met slangen vanuit de Rodervaart naar de Kanaalstraat getransporteerd. Vanwege de brand werd er een NL-Alert afgegeven. Bij de brand kwam veel rook vrij die over Roden trok. Mensen werden opgeroepen om ramen en deuren dicht te houden en om indien mogelijk ventilatie uit te schakelen. De brand bracht veel mensen op de been. De anderhalvemetermaatregel werd daarbij niet in acht genomen. Om 21.05 uur werd een tweede NL-Alert afgegeven waarbij mensen opgeroepen werden om naar huis te gaan.

Ontstaan bij de meterkast
Volgens de Veiligheidsregio Drenthe is de brand ontstaan in de buurt van de meterkast en ging het al snel om een grote en uitslaande brand. Vanwege de brand werd de Kanaalstraat voor al het verkeer afgesloten. Hoe de brand precies kon ontstaan wordt onderzocht. Niemand is gewond geraakt.

Fietsenwinkel zou nog deze maand verhuizen
De fietsenwinkel beleefde zijn laatste dagen aan de Kanaalstraat. De winkel zou nog deze maand verhuizen naar het oude pand van kampeerwinkel Vrijbuiter. Een deel van deze hal zou ingericht gaan worden als wielerspeciaalzaak met een horecagedeelte.

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie