‘Vlag mag vandaag de hele dag halfstok hangen’

nieuws
Foto: Wolter Deelman

De Nederlandse vlag mag vandaag op de Nationale Dodenherdenkingsdag de hele dag halfstok hangen. Het besluit hiervoor werd vorige week genomen door premier Mark Rutte (VVD).

Normaal hangt de vlag op 4 mei vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok. Dit jaar hangt de vlag eenmalig vanaf zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Aanleiding voor de afwijkende vlaginstructie is omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd van het Duitse juk. Het besluit van de minister-president werd vorige week genomen met instemming van de ministerraad.

Op 4 mei om 20.00 uur worden de oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en uit recentere militaire conflicten met twee minuten stilte herdacht. Door de coronacrisis zijn vrijwel alle herdenkingen afgelast. Premier Rutte roept mensen om op thuis te gaan herdenken.

Deel dit artikel: