Tankstations onklaar gemaakt door actievoerders Code Rood Groningen (update)

Bij tankstations van Shell aan de Zonnelaan, de Van Ketwich Verschuurlaan en de Euvelgunnerweg in Groningen en het station aan de Rijksstraatweg in Haren zijn dinsdagochtend de bezine-slangen onklaar gemaakt. Dat deden actievoerders van Code Rood door deze met kettingen aan elkaar te binden.

Naast het blokkeren van de pompen zette Code Rood de benzinestations af met linten. “We hebben ons laten inspireren door eerdere acties, zoals die in januari dit jaar in Den Haag en de grootschalige actie van Greenpeace in 2012”, aldus woordvoerster Lola.  “Shell noemde de acties van 2012 ‘onveilig en repectloos’. Geheel ongegrond, want het doorknippen van de sloten leverde geen explosiegevaar op. Dat is ook nu het geval.” Het enige andere Shell tankstation in de gemeente, die aan de Europaweg, bleef volgens de actievoerders gespaard, omdat deze al eerder het doelwit van de groep is geweest.

‘Niet gericht tegen ondernemers’

De actievoerders melden verder in een persbericht dat de actie niet bedoeld is om de ondernemers te dwarsbomen: “Onze actie is niet tegen deze ondernemers gericht, maar tegen Shell, die de tankstations en de olie die uit de pompen vloeit in bezit heeft. Mensen konden dus onverhinderd bij de shops terecht voor een broodje of een kop koffie.”

Decentraal protest

Met de actie hoopt Code Rood de demonstratie, die dinsdag plaatsvindt bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag kracht, bij te zetten. Code Rood heeft haar leden, in verband met de coronacrisis, opgeroepen om niet zelf naar Den Haag af te reizen voor het protest. Daarom wilde de actiegroep met ‘decentrale protesten’ de landelijke actie kracht bijzetten. “Omdat de mogelijkheden voor een grootschalig protest door de coronacrisis beperkt zijn, heeft de coalitie haar bondgenoten en sympathisanten elders in het land opgeroepen om niet naar Den Haag af te reizen en in plaats daarvan autonome, decentrale acties op te zetten.”

Foto: Facebook Code Rood Groningen

Deel dit artikel: