Treinmachinist omgekomen bij aanrijding tussen trein en landbouwvoertuig

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Treinreizigers richting Zwolle moeten vrijdag rekening houden met een vertraging van meer dan zestig minuten. Door een aanrijding is er geen treinverkeer mogelijk tussen Assen en Beilen. De machinist van de trein is bij het ongeluk om het leven gekomen.

Het ongeluk vond plaats rond 16.00 uur. “Het gebeurde ter hoogte van Hooghalen”, vertelt een politiewoordvoerder. “Er vond een aanrijding plaats tussen een trein en een landbouwvoertuig.” Behalve verschillende ambulances en een traumahelikopter was ook de brandweer van Smilde en Beilen ter plaatse. De 58-jarige machinist van de trein, afkomstig uit Hardenberg, kwam klem te zitten en is kort na het ongeval overleden. Volgens de politie zaten er 52 mensen in de trein. Twee raakten lichtgewond. Zij zijn opgevangen door de hulpdiensten en werden met bussen verder vervoerd.

Veel schade
Het ongeluk gebeurde ter hoogte van de Oude Provincialeweg op een onbewaakte spoorwegovergang nabij Hooghalen. De trein botste op de overweg op een kiepwagen die achter een trekker hing. Door de klap ontspoorde de trein en kwam een paar honderd meter verder tot stilstand. De trein vertrok om 15.51 uur uit Hoogeveen als Sprinter richting Assen. De trein bestond uit twee treinstellen van het type SNG, Sprinter Nieuwe Generatie. Dit treintype is vanaf 2019 in dienst. Op foto’s is te zien dat zowel de trein als het baanvak grote schade hebben opgelopen. De voorkant van de trein is zwaarbeschadigd geraakt en verschillende portalen voor de bovenleiding zijn naar beneden gekomen. Volgens getuigen is het landbouwvoertuig over een afstand van enkele honderden meters meegesleurd.

Rest van de dag geen treinen
De NS laat weten dat het treinverkeer tussen Hoogeveen en Assen de rest van de dag gestremd zal zijn. De politie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van het ongeluk.