Gevel uit flat geblazen bij explosie in Beijum: twee gewonden

Bij een explosie vrijdagavond aan de Wibenaheerd in de Groningse wijk Beijum is een gevel uit een flat geblazen. Bij de explosie zijn twee mensen gewond geraakt.

De explosie vond plaats even na 19.30 uur. De Groninger brandweer rukte direct uit met twee tankautospuiten, een hulpverleningswagen en een hoogwerker. “De gevel van een flat ligt er helemaal uit”, vertelt Mike Weening van Weening Fotografie die snel na de eerste melding ter plaatse was. “Inmiddels zijn ook drie ambulances en verschillende politiewagens ter plaatse.” Ook de traumahelikopter was opgeroepen. Echter toen deze boven de wijk vloog kreeg de bemanning te horen dat men terug kon keren naar de basis in Eelde.

Tekst gaat verder onder de foto

Hulpdiensten hebben een groot gebied rond de flat afgezet. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Ontruiming flat
“We zijn met meerdere voertuigen ter plaatse aan de Wibenaheerd”, laat een woordvoerder van de brandweer weten. “Hoe de explosie plaats heeft kunnen vinden is nog onbekend. We zijn op dit moment druk bezig om de flat te ontruimen.” Getuigen laten weten dat rond 19.30 uur een harde knal klonk. Verschillende bewoners van de flat zijn daarop de straat op gevlucht.

“Explosie beperkt tot één appartement”
Volgens de brandweerwoordvoerder zijn twee personen gewond geraakt. “Zij zijn met onbekende verwondingen in een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De explosie heeft zich beperkt tot één appartement. Een aantal omliggende appartementen heeft lichte schade opgelopen. De verwachting is dat de meeste bewoners in de loop van de avond terug kunnen keren naar hun woningen.” Over de oorzaak is nog niets bekend.

Tekst gaat verder onder de foto

Veel wijkbewoners komen een kijkje nemen bij de flat. Foto: Mike Weening – Weening Fotografie

Liveblog

22.01 uur
Bewoners die nog niet naar huis mogen kunnen wachten in een touringcarbus die in de straat staat.

21.21 uur
Volgens de brandweer is de schade beperkt gebleven tot één appartement. Een aantal omliggende appartementen heeft lichte schade opgelopen. “Een deel van de bewoners mag op dit moment weer terug naar hun huizen”, zegt Mike Weening.

21.00 uur
De brandweer pakt de spullen die zij gebruikt hebben weer in. Een groot gebied rond de flat is nog altijd afgesloten.

20.54 uur
“Brandweerlieden zijn op dit moment bezig om loshangende delen te verwijderen”, ziet Rick ten Cate van tencatefotografie.nl. “Het gaat onder andere om bakstenen en stukken van de pui die weg worden gehaald. Energiebedrijf Enexis is zojuist ook ter plaatse gekomen. Zij gaan een inspectie uitvoeren.”

20.41 uur
Stichting Salvage is ter plaatse. Zij gaan de bewoners van de flat ondersteunen bij het afhandelen van de schade. Hoe groot de schade precies is, is nog onbekend. Een stuk van de gevel van een woning is weggeblazen. Het is onbekend hoe groot de schade aan de binnenkant is.

20.26 uur
“Twee ambulances zijn zojuist richting het ziekenhuis vertrokken”, meldt Weening. “In beide ziekenwagens bevonden zich slachtoffers. Hoe zij er aan toe zijn is onbekend.”

19.59 uur
Om het publiek op afstand te houden heeft de politie een groot gebied rond de flat afgesloten. “Er zijn veel hulpverleners ter plaatse. Ik tel zo’n tien politiewagens. Verschillende agenten hebben afzetlinten gespannen waar de mensen achter moeten blijven”, zegt Weening.

19.51 uur
“De situatie in de straat is chaotisch”, vertelt Weening. “Veel mensen uit de wijk zijn op de explosie afgekomen. De politie probeert hen op afstand te houden.

Later meer.

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl