Financiën Groningen Airport Eelde ‘desastreus’; hulp nodig van Rijk en Schiphol

nieuws
Foto: Groningen Airport Eelde

Hoewel interim-directeur Bart Schmeink nog steeds toekomst ziet voor Groningen Airport Eelde, hoopt hij op een forse bijdrage van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat laat Schmeink zondag weten in een interview met het Financieel Dagblad.

Na het vertrek van meerdere lijnvluchten heeft de coronacrisis de luchthaven verder in het nauw gebracht. Minister Van Engelshoven besloot afgelopen vrijdag ook nog eens dat het overschot aan vakantievluchten niet naar de regionale luchthavens gaat, behalve naar Lelystad Airport. Op wat lesvluchten en medische transporten na ligt het vliegverkeer op de luchthaven nu stil. Schmeink laat weten dat zijn hoop nu is gevestigd op het najaar en de winter.

De interim-topman van de luchthaven betoogd nu een  nationaal systeem voor luchthavens:  “Vergelijk de functie van luchthavens met het spoor en de bruggen.” Een andere ‘logische oplossing’ zou volgens Schmeink een alliantie met Schiphol zijn. “We hebben met Schiphol gesproken. Zij zouden als regisseur de spreiding van vluchten over Nederland kunnen verzorgen.” Uit deze gesprekken is geen concreet resultaat voortgekomen.

De gemeente Groningen deed voorjaar zijn 26 procent aan aandelen in de luchthaven voor een euro van de hand gedaan. Schmeink verwacht dat ook Assen en Tynaarlo hun aandelen gaan verkopen.

Deel dit artikel: