Onderzoekers UMCG vinden waarschijnlijke toegangspoort voor coronavirus

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Onderzoekers van het UMCG en twee instituten in Frankrijk hebben specifieke cellen in de neus geïdentificeerd als waarschijnlijke toegangspoort voor het coronavirus. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

De onderzoekers ontdekten dat slijmbekercellen en trilhaarcellen in de neus en epitheelcellen in andere organen zoals de ogen, de longen en de darmen veel van het boodschapper-RNA hebben. Dat zorgt voor de productie van de sleuteleiwitten die het coronavirus gebruikt om onze cellen binnen te dringen.

De identificatie van deze cellen in de neus kan volgens de onderzoekers de hoge overdrachtssnelheid van het nieuwe coronavirus helpen verklaren. Het onderzoek wijst ook potentiële mogelijkheden aan voor de ontwikkeling van behandelingen om de overdracht terug te dringen.

Wetenschappers over de gehele wereld proberen te begrijpen hoe het virus zich precies verspreidt, om zo bij te dragen aan het voorkomen van de overdracht en aan de ontwikkeling van een vaccin. Volgens bioloog Martij Nawijn en longarts Maarten van den Berge van het UMCG is dit de eerste keer dat deze specifieke cellen in de neus in verband worden gebracht met het virus dat corona veroorzaakt.