Marechaussee gaat grenscontroles verscherpen vanwege toename grensverkeer

nieuws
Foto: 112groningen.nl

De Koninklijke Marechaussee gaat de grenscontroles de komende dagen verscherpen. Dat laat een woordvoerder woensdagmiddag weten.

Het gaat om de grenzen met Duitsland waarmee er bij de controles intensief wordt samengewerkt met de Duitse grenspolitie. De maatregel om intensiever te controleren is genomen vanwege de afgekondigde maatregelen door het kabinet voor het komende Paasweekend en omdat men het beeld heeft dat er een lichte toename is van het verkeer dat de grens passeert. De Koninklijke Marechaussee gaat extra mensen inzetten en er zullen verschillende methoden ingezet worden om mensen te ontmoedigen om de grens over te steken.

Dinsdagavond riep premier Mark Rutte (VVD) in een persconferentie de mensen op om tijdens Pasen thuis te blijven. Die oproep deed hij ook in de richting van de Duitse toeristen die traditioneel met de Paasdagen altijd in grote getale naar Nederland komen. Om mensen te ontmoedigen zijn er dinsdagavond bij verschillende grensovergangen tekstkarren ingezet waar op elektronische borden teksten op worden geprojecteerd die Duitsers oproept thuis te blijven. In Nederland is de Koninklijke Marechaussee verantwoordelijk voor de bewaking van de buitengrenzen.