Jerrycan met water ingezet voor rokende spoorbiels in Stad

nieuws
Foto: Rick ten Cate - tencatefotografie.nl

Incidentbestrijders van spoorbeheerder ProRail moesten donderdagochtend in actie komen vanwege een smeulende spoorbiels. Dat meldt Rick ten Cate van de incidentenwebsite tencatefotografie.nl.

De melding kwam rond 09.30 uur binnen. “Het gaat om een biels ter hoogte van de Viaductstraat die behoorlijk staat te roken”, ziet Ten Cate. “Twee incidentbestrijders van ProRail waren snel ter plaatse. Zij hadden een soort van jerrycan bij zich gevuld met water. Hiermee hadden zij de brand binnen enkele minuten geblust.” De brand ontstond waarschijnlijk door vonken van een remmende trein. Er zijn aparte remschijven op de wielassen gemonteerd, die tijdens het remmen tussen remblokken worden geklemd. Dit kan gaan vonken. Smeulende bielzen komen steeds minder vaak voor omdat de laatste jaren houten bielzen vervangen worden door betonnen dwarsliggers die veel onderhoudsvriendelijker zijn dan hun houten voorgangers.

De brand werd geblust door incidentbestrijders omdat deze bevoegd zijn voor werkzaamheden op en rond het spoor. Het treinverkeer ondervond geen hinder van de brand.

Foto: Mike Weening – Weening Fotografie
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl