Extra boot voor asielzoekers vanwege risico’s corona

nieuws
Foto: nachtvandevluchteling.nl

De gemeente Groningen krijgt een tweede boot die tijdelijk onderdak biedt aan asielzoekers in de LVV, de Landelijke Vreemdelingen Voorziening. De boot is inmiddels onderweg naar de stad.

De tweede boot is een aanvullende maatregel om de risico’s van besmetting met het coronavirus te beperken. De LVV kan op dit moment niet voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. “Volgens deskundigen bestaat het risico dat bij één besmetting een snelle verspreiding onder de bewoners plaatsvindt. Dat zou volgens medici vrijwel zeker tot slachtoffers leiden,” zegt wethouder Glimina Chakor. Om de opvang volgens de RIVM-richtlijnen in te richten zijn er minimaal 50 extra kamers nodig. Omdat nu vaak twee personen op een eenpersoonskamer wonen, is de veilige afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd.

de extra asielboot komt naast de huidige boot bij de Berlagebrug in het Eemskanaal. hij wordt in eerste instantie voor drie maanden gehuurd. De kosten, ruim 370 duizend euro, worden vergoed door het Rijk. De opvang wordt begeleid door vluchtelingenorganisatie Inlia.