Dagbesteding Kraack geeft online les: “Zo hoeven we ze niet allemaal te missen”

Bij de creatieve dagbesteding Kraack geven ze sinds vorige week online lessen. Om de verspreiding van het coronavirus te beperken zijn ook zij gesloten, maar op deze manier kunnen ze hun spelers toch blijven zien.

Toen bekend werd dat ook de dagbesteding moest sluiten zaten de docenten wel even met hun handen in het haar. “We hadden echt wel een moment van ‘dat kan niet’,” vertelt oprichter Sanne Jonkers. “Onze deelnemers kunnen niet gewoon de hele dag thuis niets doen. Dan valt alle structuur weg. Voor ouders is het ook een extra belasting, want wat moeten ze dan de hele dag doen.” Eerst stuurden ze opdrachten via de mail en de post. “Maar dan mis je de interactie. Als de deelnemers ons nu zien, merk je bij iedereen dat er veel meer connectie is met elkaar en dat ze daar dan ook de hele dag mee bezig zijn. Ze kunnen zich voorbereiden en na de les kunnen ze het erover hebben. Dan is er ook voor hun veel meer in de dagstructuur teruggekomen.”

Online lesgeven is wel heel anders. “We willen liever dat iedereen gewoon hier is, want dit is onze werkplek. Mijn collega’s en ik zijn wel heel blij dat we ze op deze manier kunnen zien. Er zit een computer tussen, alleen tijdens de les vervalt dat. Het is net alsof je gewoon bij elkaar bent. Dat maakt het dan wel heel fijn om ze op die manier toch dichtbij te kunnen hebben, dat we ze niet helemaal hoeven te missen.”

De spelers doen ook altijd enthousiast mee met de les. In de les van donderdagochtend gingen ze onder andere bewegen, dingen uitbeelden en een dansje bedenken. “Ze zitten allemaal al ruim voor de les klaar, dan kunnen we zien dat ze al zijn ingelogd. Sommige spelers komen zelfs tijdens andere lessen even online omdat ze zo graag mee willen doen. Van ouders horen we ook dat ze echt heel blij zijn.”

Ondanks dat het voor nu een goed alternatief is, zitten er ook veel nadelen aan het geven van online lessen. “We kunnen niet iedereen van onze groep hiermee bereiken. Voor een aantal werkt dit niet. Het is natuurlijk wel echt heel anders. Wij vinden het heel leuk en stoppen al ons enthousiasme erin, maar met zo’n scherm is het toch wel anders. Niet alle spelers die hier normaal komen zijn daarvoor geschikt. Over die spelers maak ik me wel een beetje zorgen. Nu houden we vooral contact via hun ouders. Maar hopelijk duurt het niet te lang.”

Ze zijn nu bezig om nieuwe plannen op te zetten om de lessen nog uitgebreider te maken. Zo willen ze de lessen voor iedereen via Facebook beschikbaar maken. “Er zitten nu natuurlijk veel meer mensen thuis die niet meedoen met onze lessen omdat ze hier bijvoorbeeld geen dagbesteding volgen. We willen iedereen erbij betrekken, zodat meer mensen die nu eenzaam zijn of helemaal alleen thuis zitten gewoon bij ons live de les mee kunnen volgen. Dat wordt een nieuw project.”