Boerderij van ‘laatste boer van Euvelgunne’ is ouder dan gedacht

nieuws
Foto: Hardscarf via Wikimedia Commons (CC 3.0)

Volgens Het Groninger Landschap is de boerderij Euvelgunnerheem, de boerderij van de vorig jaar overleden Thies Dijkhuis, meer dan 350 jaar oud. Volgens de stichting is dat veel ouder dan tot nu toe werd vermoed.

Bouwhistorisch onderzoek heeft gebinten gevonden die bestaan uit 17e-eeuws grenenhout uit Scandinavië. Uit boormonsters blijkt dat het hout in 1666 als grove den in Zuid-Zweden is gekapt. Bouwhistorisch bureau BDM Frank van der Waard heeft in opdracht van eigenaar Het Groninger Landschap boormonsters van de gebinten genomen om de bouwhistorie van de boerderij in kaart te brengen. Door de breedtes van de jaarringen van het hout als een streepjescode te vergelijken met ander oud hout is er te achterhalen wanneer en waar het hout gekapt is.

Volgens de onderzoekers kan de leeftijd van een boerderij niet altijd afgeleid worden aan de stijl en leeftijd van het voorhuis. De oudste onderdelen van de achtergelegen schuur zijn meestal de grote gebinten die het dak dragen. Deze worden haast nooit vervangen en zijn dan ook geschikt om te onderzoeken hoe oud een boerderij van origine is.

De boerderij en het land eromheen zijn door de broer en zus van Dijkhuis nagelaten aan Het Groninger Landschap. Euvelgunnerheem zal de komende jaren worden gerestaureerd en krijgt in de toekomst een nieuwe bestemming.