Groningen kan ‘testen, testen, testen’ ondanks farmaceut die sleutel op voorraadkast houdt

nieuws
Foto: Henry via Pixabay.com

De reden dat Groningse ziekenhuizen veel meer kunnen testen dan ziekenhuizen in de rest van Nederland, is volgens Follow the Money een gevolg van afhankelijkheid van één groot farmaceutisch bedrijf. Groningen heeft de risico’s gespreid over verschillende fabrikanten. Follow the Money maakte dit donderdagochtend bekend.

Een meerderheid van de Nederlandse laboratoria is afhankelijk van dezelfde fabrikant. Zij werken allemaal met machines van marktleider Roche en zijn daardoor ook afhankelijk van de testmaterialen die de farmaceut levert. Roche kan echter de vraag naar testmateriaal niet aan. De ziekenhuizen zouden dat zelf kunnen maken, maar dat mag alleen als Roche daar toestemming voor geeft. Het UMCG en andere ziekenhuizen in het Noorden maakt gebruik van meerdere fabrikanten van dergelijke apparatuur, waardoor het testmateriaal ook bij meerdere fabrikanten kan worden ingekocht.

Alex Friedrich liet afgelopen zondag aan de Groene Amsterdammer weten dat de Groningse ziekenhuizen en GGD’s zich qua testbeleid hebben losgekoppeld van het landelijke testbeleid en massaal zorgverleners testen. Hij laat optekenen dat er geen problemen zijn qua testcapaciteit. ‘Ik heb nooit begrepen dat dat steeds wordt volgehouden. We hebben geen capaciteitsprobleem,” zo schreef de Groningse hoogleraar, die ook zelf het coronavirus opliep. Daardoor ontstond discussie over het testbeleid in de rest van het land. Minister Hugo de Jonge gaf daarop het UMCG en Friedrich een veeg uit de pan.

Deel dit artikel:

 1. Minister Hugo de Jonge is een mafklapper
  Een persoon aanvallen die de redding van 10 duizenden levens kan zijn ,door te “klokkenluiden”.. wat er mis is in ons land.
  Een medisch expert nog wel ..

  En deze Friedrich verdient een lintje …( en krijgt die ook)
  2021..
  Net als honderdduizenden andere personen die werken in de zorg en “vitale beroepen” die 100% noodzakelijk blijken te zijn in deze moeilijke tijd voor het in stand houden van Nederland.
  Ons land.
  Ps ..
  We weten hoe het in de regel afloopt met personen die bekend zijn geworden als klokkenluider ..( ….!!).
  Ik ben benieuwd over bijvoorbeeld 5 jaar hoe het dan zou zijn met Friedrich ..

 2. Ik denk dat collega Friedrich dan alleen maar een betere positie heeft. Gelukkig heeft de politiek geen invloed in die hoek. Ze kunnen wel proberen dat ie niet bij een UMC mag werken (hoe ze zoiets lukt, geen idee), maar dan zijn er nog legio perifere laboratoria die hem maar wat graag in dienst nemen.

 3. Weer een voorbeeld dat de overheid eerst eens moet nadenken. UMCG heeft prima gehandeld door een frisse blik en niet de kansen zet op slechts 1 bedrijf. Waarom heeft de overheid hier geen rol in, die roepen alleen maar als iets volgens hen niet goed gaat. Hartstikke goed van het UMCG en Friedrich. De overheid heeft de laatste jaren zoveel afgestoten, zoveel bezuinigd, steeds meer hun rol als hoeder van de samenleving aan de kant geschoven. Het zijn nu juist de personen als Friedrich en het UMCG die een goed beleid hebben gevoerd.
  Laat de overheid na de crisis maar eens goed nadenken hoe zij hun rol weer gaan invullen. Een terugtrekkende overheid leidt alleen maar tot problemen.

 4. Er wordt meer getest door het UMCG, maar nog lang niet genoeg. We zouden met regelmaat moeten gaan testen zolang er nog geen vaccin is. Alle Nederlanders. Zo hou je het virus onder controle. Door kennis en gerichte maatregelen. Dan kunnen de maatregelen op termijn ook weer enigszins worden afgezwakt.

 5. Het is wel bedenkelijk dat er een onderzoek van Follow The Money nodig is om er achter te komen waarom de testcapaciteit zo laag is, en het RIVM dat niet gewoon eigener beweging vertelt. In plaats daarvan beginnen ze steevast met wollige praat over het nut van veel testen.

  Het RIVM heeft momenteel het primaat op de informatievoorziening, maar moet dat vertrouwen niet beschamen. Neem nou mevrouw Aura Timen die gisteravond bij Op1 zat, en gewoon geen antwoord gaf op de vraag waarom in Nederland niet wordt bijgehouden hoeveel mensen de IC of het ziekenhuis (levend) verlaten hebben en hersteld zijn; ‘Nederland is niet het enige land dat dat niet doet’.

  Openheid, volledige transparantie; dat is nodig om ons goed voor te lichten en de complotgekkies de pas af te snijden.

 6. ALEX FRIEDRICH TOP !
  Een daadkrachtig UMCG, de geweldige nuchterheid waarmee hij de problemen al weken terug zag aankomen en de goegemeente voor waarschuwde bij RTVNoord.
  Compleet ongehoord deze ongelooflijke kinnesinne van een gefrustreerde ‘Zeeuwse inval-minister’ en hiermee het neo-liberale beleid (Rutte 1, 2 & 3) van onze gezondheidszorg poogt te verbloemen!
  ‘Kop der veur’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *