500 tot 700 Brabantse coronapatiënten moeten worden overgeplaatst

nieuws
Foto: Joey Lameris - 112groningen.nl

De komende zeven dagen moeten zo’n vijfhonderd tot zevenhonderd Brabantse coronapatiënten overgeplaatst worden naar ziekenhuizen elders. De verwachting is dat een deel naar Groningen wordt overgebracht.

Het Noord-Brabantse Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) heeft zaterdag een inventarisatie gedaan naar de situatie binnen de Brabantse ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat de capaciteit, onder andere op de intensive care-afdelingen, onvoldoende is. Naar aanleiding van deze constatering, en omdat er de komende dagen veel nieuwe patiënten aan de poorten van de ziekenhuizen verwacht worden, werd vrijdag al de alarmklok geluid door de ziekenhuizen.

Om triage-situaties te voorkomen moeten zo’n zevenhonderd patiënten overgeplaatst worden. Bij deze grote logistieke operatie krijgt de ROAZ assistentie van defensie. Het Regiment Geneeskundige Troepen gaat in eerste instantie de coördinatie en de planning verzorgen. Het regiment gaat vooralsnog geen voertuigen inzetten. De overplaatsingen vinden plaats met behulp van ambulances, MICU’s en de ambulancebus. Het afgelopen etmaal zijn al tientallen patiënten overgeplaatst. Acht van hen werden naar het UMCG gebracht.