Groningse schrijfster op longlist Libris Literatuur Prijs

De Groningse schrijfster Anjet Daanje staat op de longlist voor de Libris Literatuurprijs met haar roman ‘De herinnerde soldaat.’ Dat werd maandag bekend gemaakt. Ze is een van de achttien geselecteerden.

De Libris Literatuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste Nederlandstalige fictieboek. Vorig jaar won ‘De goede zoon’ van Rob van Essen. Dit jaar staan naast Daanje ook boeken van onder andere Hanna Bervoets en Ronald Giphart op de longlist.
Daanje’s roman gaat over een Vlaamse soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn geheugen kwijtraakt en zo in een gesticht terecht komt. Na jaren wordt hij teruggevonden door zijn vrouw, die hij zelf niet meer herkent. Aan de hand van de herinneringen die zijn vrouw aan hem heeft, vindt hij zichzelf opnieuw uit. Maar dan komen ook de verschrikkingen van zijn tijd aan het front weer naar boven.
Op 2 maart wordt bekendgemaakt of Daanje bij de definitieve nominaties komt. Op 11 maart wordt de winnaar uitgeroepen. Die wint een bedrag van 65 duizend euro.