Gemeente wil 46 zieke kastanjes snel kappen

nieuws

Uit een inspectie die de gemeente vorige maand liet uitvoeren blijkt dat 46 kastanjebomen gekapt moeten worden. De bomen leveren een dusdanig gevaar op dat de gemeente overgaat tot noodkap.

In de stadsdelen Binnenstad en Oude Wijken staan acht zieke kastanjes. Vier staan in het zuiden en westen van de stad en de overige 34 bomen staan in Haren. De gemeente hoopt de bomen nog voor half maart geveld te hebben.

De gemeente zegt ernaar te streven om voor elke boom een nieuw exemplaar terug te planten. Ook zegt ze zorgvuldig om te gaan met dieren die in de bomen leven.

Deel dit artikel:

 1. Ik ben op dit moment bij de rechtbank Noord Nederland.

  In een poging om een voorlopige voorziening aan te vragen tegen het aan flarden zagen van een enorme tak van een monumentale Kastanje op het A-Kerkhof.

  1.
  Als die tak eraf gaat komt er nog meer wind.
  Alleen dat al is: onaanvaardbaar.

  2.
  Bovendien krijgt deze monumentale Kastanje een wond die nooit meer kan worden overgroeid, waardoor de kans op Kastanjeziekte toeneemt.

  3.
  Ik ben door B&W – en de enige contactambtenaar – doelbewust afgescheept met een zwaar verouderde bestektekening van 24 juli 2018.
  Zelfs de geredde Bomen en de enige te verplante herdenkingsBoom staat niet op deze bestek tekening.

  Maar de allereerste vraag die de voorzieningenrechter moet beoordelen is of ik eindelijk als Boombeschermvrouwe wordt erkent door mijn jarenlange inzet voor het behoud van Bomen.

  Ook blijkt uit een mei rapport van 2017 dat ontwerpster Annemieke Molster (Amsterdam) alle Bomen wilde behouden.

  Mevrouw Kiki

 2. Ik verwacht (en heb goede hoop) dat de mensen uit Haren zich niet zomaar neerleggen bij het feit dat het merendeel van de te kappen kastanjes in hun buurt staan….
  @Marc: ik was er al heel erg bang voor dat na de vernietiging van de bomen aan het platvoetpad, waarschijnlijk ook de unieke karakteristieke rij bomen langs de Hunzeboord/Pop Dijkemaweg tot aan de Kardingerweg ook op het verlanglijstje van de gemeente Groningen zou staan… Het geheel zal natuurlijk wederom ongetwijfeld beargumenteerd worden met de standaardredenen “veiligheidsredenen” en/of “ziekte”…

  Bij het aanschouwen van deze rij (monumentale) bomen al fietsende (en komende vanaf de Gerrit Krol brug…) langs de Hunzeboord aan je rechterhand (en daarna bij de T-splitsing rechts afslaan in de richting ZO op de Pop Dijkemaweg) ervaar ik altijd de visualisatie van de oude loop van de Hunze, die je na het raadplegen van oude plattegronden in gedachten kunt doortrekken via het laatste stuk Pop Dijkemaweg/Regattaweg (+ oversteek Eemskanaal) richting de Euvelgunnerweg.

 3. @Joop
  De bomen worden gekapt omdat ze gevaar opkeveren door de kastanjeziekte.
  Ieder verstandig mens dat niet levensmoe is juicht toe dat deze bomen worden gekapt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *