Extinction Rebellion voert actie op Zernike Campus (update)

Extinction Rebellion en Code Rood voeren maandag actie tegen Shell op verschillende plekken op de Zernike Campus. Volgens de actievoerders is het protest gericht tegen de invloed van Shell op de onderzoeksagenda en het onderwijs aan de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool.

Al voor de start van de protestactie werd het eerste spandoek bevestigd aan het viaduct onder Ringweg, tussen het Wilgenpad en de Zernike Campus. Ook aan het ringwegviaduct over de Zernikelaan hing een spandoek. In de aula onder de Van Olsttoren (een gebouw van de Hanzehogeschool) lieten de demonstranten zich onder het luiden van een sirene ‘dood neer vallen’. Vervolgens herhaalden ze deze actie in de Kapteynsborg (een gebouw van de RUG). De demonstranteen deelden verder flyers uit aan passanten.

Shell Must Fall Foto: Tom Veenstra

Onlangs besloot The Guardian te stoppen met het plaatsen van advertenties van olie- en gasbedrijven. De actievoerders eisen dat de RUG en Hanze een vergelijkbaar besluit nemen. De actievoerder noemen het onwenselijk dat Shell, Gasterra en de NAM onderzoek sponsoren en lesprogramma’s helpen maken ‘in een tijd van ecologische crisis’.