Zangeres Floor Jansen wint Popprijs 2019

nieuws
Floor Jansen. Screenshot.

Zangeres Floor Jansen heeft de Popprijs 2019 gewonnen. Dat is zaterdagavond bekend gemaakt tijdens het muziekfestival Noorderslag in de Oosterpoort.

De Popprijs is de meest prestigieuze prijs voor Nederlandse popmuziek, die bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een beeld van Theo Mackaay.

Uit het juryrapport: “Met Floor Jansen bekroont de jury een zangeres die al meer dan twintig jaar actief is binnen de symfonische metal, eerst bij After Forever en sinds 2012 als frontvrouw van het Finse Nightwish, maar pas afgelopen jaar met haar optreden in het tv-programma Beste Zangers landelijke bekendheid kreeg. Daarin, maar ook in haar concerten met Nightwish, heeft Floor Jansen zich bewezen als een van de beste, meest veelzijdige zangeressen in Nederland. De jury waardeert het dat haar muziek ‘een verbindende kracht heeft, voorbij de subcultuur”.

Floor Jansen was zelf niet aanwezig, maar gaf wel een dankwoord via een videoboodschap.

 

Deel dit artikel:

 1. Begrijp ik het goed, dat de popprijs geen oeuvreprijs meer is. Gelet op de uitspraak van de jury, waarin ‘het afgelopen jaar buitengewoon moeilijk was om tot een keuze te komen’. De ‘Golden Earring’ moet de popprijs nog krijgen!

  Ook vond ik de uitzending van een uurtje op NPO3 behoorlijk karig. Geeft ook geen sfeer, zoals voorgaande jaren. Op NPO3 kunnen ze overigens moeiteloos doorschakelen naar de live uitzending (met beeld) op 3FM. Was wel zo leuk geweest!

 2. Beste Sjoerd, ik vond de uitzending ook niet echt een feestje. Daar was wel wat meer van te maken geweest.
  De Popprijs is nooit (alleen) een oeuvreprijs geweest trouwens: ‘De Popprijs is een juryprijs die jaarlijks door Buma Cultuur wordt toegekend aan die band of artiest die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.’
  Dat ze de symfonische metal op de kaart heeft gezet is zo. Vanuit dat perspectief is de prijs te billijken misschien.
  Maar een oeuvreprijs voor The Golden Earring was heel erg verdiend geweest.
  Wel weer mooi hoe de Stad bruiste van de muziek.

 3. Gelukkig konden ze dit jaar geen talentloze hiphopper vinden om hem aan te geven. Ze had uit piëteit met de traditie wel even een biertje over haar hoofd kunnen leeggieten ;).

 4. Maar zo had ik het ook ooit begrepen Merel. Een mengelmoesje van beiden. Gelet op de uitspraken van gisteravond is de popprijs nu gereduceerd tot het afgelopen jaar, voor degene, zanger/zangeres/groep/act die belangrijk waren in dat jaar voor de popindustrie in het algemeen.

  Het juryrapport .. https://www.bumacultuur.nl/popprijs-2019-naar-floor-jansen/

  Ja mooi, voor iets dat in 1986 begon en tegenwoordig van een internationale allure. Zelfs de BBC was aanwezig voor opnames.

 5. Floor Jansen is een terechte winnaar! Helaas krijgt metal in Nederland vrij weinig aandacht, dus is dat wel een win win situatie. De NPO-uitzendingen zijn altijd bagger, of het nou om Noorderslag gaat, Pinkpop of North Sea Jazz, je kan beter de radio aanknikkeren of ergens een livestream opzoeken. Zij missen altijd totaal de essentie van wat er op een festival gebeurt.

 6. Within Temptation kan ik ook nog wel waarderen Dolores. Maar de meeste Metal bands is bagger met hun zgn ‘grunters’ techniek. Niet om aan te horen!

 7. Misschien moet je je dan iets wat meer gaan verdiepen in metal. De ‘meeste’ metal bands grunten niet. Ik ben ook geen immens metal fan, maar jij gaat hier wel heel erg kort door de bocht.

  Overigens was de Popprijs ooit een aanmoedigingsprijs voor aankomende bands en dat is het helaas al lang niet meer, commercieel dat het Noorderslag geworden is (wat ik op zich begrijp).

 8. Over smaak valt niet te twisten, Sjoerd.

  Blij dat ze ‘m gewonnen heeft, nu de laatste stap nog en dat is meer metaal op de radio. Iedereen is gewend aan One van Metallica, dus ik zou niet weten waarom niet. Beginnen met Vara’s Vuurwerk maar weer eens terug te brengen.

 9. @Jeroen

  Dan heb ik verkeerde voorbeelden gehad, waardoor ik dit muzieksoort direct al de rug heb toegekeerd.

  De popprijs dat al sinds 1986 wordt toegekend, hadden allemaal al gevestigde namen. Die hadden dat duwtje niet meer nodig als aanmoediging.

 10. @O. Kars

  Of ‘Stampij met Hanneke’ (Hanneke Kappen) op de woensdagmiddag of Alfred Lagarde’s Beton uur ;-)

  Grunnigers in Hilversum ‘;-)

  Vara’s Vuurwerk met Henk Westbroek

 11. Nightwish grunt niet Sjoerd.
  Ben het met je eens dat het juryrapport een beetje jammer is, ‘beste zangers’, ja daar deed ze aan mee maar ze heeft zichzelf al 20 jaar geleden op de kaart gezet. Misschien dat NL nu eens wat meer kan waarderen, en niet alleen maar de toegankelijke muziek.

 12. Het waren geen gevestigde namen, dat werden ze, mede door zo’n Popprijs. Maar de muziekindustrie is veranderd en het draait nog veel meer om de pegels dan dat het toen deed. En dat begrijp ik wel. Helaas blijven daardoor veel absolute talenten in Nederland underground. Je hebt Nederlandse bands, vooral in de metal ook, die zijn in het buitenland populairder dan in Nederland.

  Overigens vind ik Floor Jansen als winnaar uitroepen een absolute aanfluiting. Ik heb heel erg veel respect voor haar, echt een top artieste, die ver boven het Nederlandse niveau staat. Maar volgens mij zit ze nog altijd in een band en heeft ze het dus zeker niet alleen gedaan. Ze zit ook niet eens in een Nederlandse band. Het zal ook daarom zijn dat ze alleen haar hebben benoemd, maar persoonlijk vind ik dat respectloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *