“Versterkingsoperatie gaat vanaf nu sneller”

nieuws
Een versterkingsoperatie tot aardbevingsbestendige woningen in Ten Boer. Foto: Sebastiaan Scheffer

Bewoners van het Groninger aardbevingsgebied hoeven straks niet meer zo lang te wachten op een veilige woning. RTV Noord meldt dat het Rijk afspraken hierover heeft gemaakt met Groninger bestuurders en topambtenaren.

Dankzij de afspraken moet de versterkingsoperatie van duizenden huizen en gebouwen weer op gang komen. In de plannen staat dat aannemers en bewoners een grotere stem krijgen. De aannemers gaan vanaf nu samen met de bewoner door het huis heen en bekijken dan hoe de woning versterkt moet worden. De versterking kan daarna veel sneller starten en dat betekent een winst van gemiddeld een half jaar.

Zes aannemers zorgen voor een bureau dat het werk onderling verdeelt. Het gaat om Kooi, Geveke, Van Wijnen, Volker Wessels Noord, BAM en Friso. Dat zorgt voor minder langdurige aanbestedingsprocedures en continu werk voor de aannemers. Gedeputeerde René Paas gaat ervan uit dat de eerste maanden van dit jaar zo’n duizend woningen aardbevingsbestendig worden gemaakt.