Raadsfracties willen nieuwe maatregelen om huisjesmelkers aan te pakken

De gemeenteraadsfracties van PvdA en de SP zullen aanstaande woensdag voorstellen indienen die huisjesmelkers opnieuw onder strengere regels moeten stellen.

De raadsfractie van de Partij van de Arbeid zal woensdag een voorstel indienen waarbij de hoge energierekening van slecht geïsoleerde woningen middels huurverlaging verhaald wordt op de eigenaar van het pand. “Huisjesmelkers voelen nu geen prikkel om hun woningen te verduurzamen”, zegt raadslid Krista Boogaard. “De huur wordt toch wel betaald. Isoleren? Niet nodig, de energierekening is voor de huurder. Wij willen deze particuliere verhuurders stimuleren om hun woningen wel energiezuinig te maken. Verhuurders die nu al hun verantwoordelijkheid nemen hebben dan niets te vrezen. Voor hen verandert er niets.” De maatregel moet gelden voor huurwoningen tot 1500 euro.

Volgens de SP zijn andere vervolgstappen noodzakelijk. Zo pleiten de socialisten voor een verhuurdersinspectie, het invoeren van het individuele huurcontract en een woonplicht. Ook de SP gaat deze voorstellen woensdag indienen. “”De dreiging van een mogelijke inspectie moet verhuurders aanzetten tot het naleven ganse regels,” aldus fractievoorzitter Jimmy Dijk. “Met de verplichting van een individuele contract voor alle huurders versterken we hun positie en maken we rechten afdwingbaar.”