Opvallende verkeersborden met ‘Hé fietser’

nieuws
Foto: Denise Humalda

Er staan sinds deze week verschillende borden nabij het centrum die de aandacht vestigen op de werkzaamheden in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. De begintekst luidt: ‘Hé fietser’.

De borden zijn kennelijk niet bedoeld voor voetgangers of gemotoriseerde verkeersdeelnemers. Dit bord aan de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat (foto) verwijst fietsers voor het centrum en station richting Oude Kijk in ’t Jatstraat, maar ze zijn dan wel gewaarschuwd voor de werkzaamheden daar.

De aanspreektitel is vernieuwend: ‘Hé fietser’. Volgens Wikiwoordenboek’ is ‘Hé’  ‘een uitroep om aandacht te krijgen en deze werd voor het eerst aangetroffen in het jaar 1612’.

Op een verkeersbord werd ‘Hé’ voor zover bekend  niet eerder waargenomen dan in 2020.

Het bord is aangemeld bij Bordwatching, een site die geslaagde en minder geslaagde voorbeelden verzamelt van borden waarmee de overheid gedrag probeert te  beïnvloeden. Bordwatching doet dat sinds 2013. De teller met opvallende exemplaren staat inmiddels op ruim 300 borden.

Bordwatching heeft het bord inmiddels opgenomen in de collectie in de categorie ‘Briljant Bord’ en geeft als oordeel: ‘Bij communicatie gaat het altijd om twee zaken: de boodschap en de doelgroep. Dat is hier mooi gecombineerd: een informele aanspreekvorm die duidelijk maakt voor wie het bord bedoeld is. En een duidelijke boodschap. Als je naar het Centrum of het Hoofdstation wilt, kan je maar beter rechtsaf slaan’.

 

 

Deel dit artikel:

  1. Je zou deze borden ook bij rotondes zoals aan de Korreweg neer kunnen zetten met als aanvullende tekst: Stop! U nadert een voorrangsrotonde, het aanwezige verkeer op de rotonde heeft voorrang.

  2. @Middenweg; Beter zou zijn dergelijke rotondes geheel af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer, dat lost alle problemen meteen op en voorkomt ook nog eens een boel ongelukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *