Misvattingen over vitamine B12

Vitamine B12-tabletten zijn mogelijk niet zo gezond als we denken. Vooral vegetariërs en veganisten nemen deze supplementen in om hun B12-voorraden aan te vullen. Maar vaak is de hoeveelheid B12 veel te veel.

Op de potjes in de winkel zie je het staan: B12 helpt tegen vermoeidheid. Maar medisch gezien komt vermoeidheid door een tekort aan B12 bijna nooit voor. Vitamine B12 komt voor in producten met dierlijke vetten, zoals vlees, vis en zuivelproducten (kaas, melk en eieren). Het menselijk lichaam maakt dit van nature niet aan. Wie gedeeltelijk of geheel plantaardig eet, zoals vegetariërs of veganisten, kan een tekort aan B12 opbouwen. Dan zou je eventueel extra B12 kunnen innemen. Maar vaak is dat niet nodig. Pas als je een langdurig tekort aan vitamine B12 hebt, kan je verschillende klachten ervaren.

Hoogleraar Interne Geneeskunde Stephan Bakker en onderzoeker José Luis Flores-Guerrero deden onderzoek naar vitamine B12 in het bloed. De resultaten voorspellen dat een hogere B12-spiegel leidt tot een hogere kans op sterfte. Volgens Bakker is nuance erg belangrijk: ‘Dit onderzoek toont geen causaal verband aan tussen een hogere B12-spiegel en sterfte, het gaat om een associatie, niet om oorzaak en gevolg.’

Overdosering B12

Veel mensen dachten tot voorheen dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van ‘hoe meer, hoe beter’. Supplementen blijken echter een veel te hoge dosering te bevatten, soms wel 400% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. In dat geval is voorzichtigheid geboden en de richtlijnen van het Voedingscentrum te volgen. De onderzoekers willen met de huidige resultaten een waarschuwing voor overdosering afgeven. De aanbevolen hoeveelheid is 2,8 microgram (µg) per dag, of dat nou uit je voedsel of uit een potje komt.

 

 

 

 

Deel dit artikel:

 1. Ik heb zelf B12 injecties omdat mijn waardes tussen de 190- 210 zitten. Deze waardes zijn volgens richtlijnen niet te laag maar heb ernstige klachten. Na injecties aanzienlijk beter. Toevallig laten prikken tijdens injectie (maand later). De waarde was 800 dus veel te hoog maar dit is niet betrouwbaar. Dit is weer een storm in een glas water. Ik ben in ieder geval zeer geholpen met de injecties!!

 2. Mijn waarde na 45 jaar vegetarisch eten, de laatste jaren ook zonder melkproducten vanwege lactose-intolerantie en zonder B12 injecties of pillen, was 769. Dat schijnt niet iets te zijn om je zorgen over te maken. Maar er zijn dus andere nog niet bekende oorzaken voor een lage of hoge waarde van vitamine B12. Weet iemand welke?

 3. Onjuist om te zeggen dat de tabletten een te hoge dosis bevatten. Het onderzoek ziet op de hoeveelheid b12 in het bloed. Wanneer de opname niet goed is moet je dus meer binnenkrijgen om tot voldoende opname te komen…

  Mensen moeten gewoon niet random allerlei vitaminen slikken. Want zonder verstoorde opname zou je genoeg b12 uit voeding moeten kunnen halen.

 4. Hallo Iedereen,Ik heb nu 2x een hoge vitamine b12 waarden Ben nu ook erg bang.Ik was het al voordat dit bekend werd in het nieuws.Ik las het een paar weken geleden op internet.Mijn huisarts wist hier niets vanaf zei ze Ze belde een internist of het klopte dat het zo is.Hij zei alleen bij extreem hoge waardes moet je zorgen gaan maken Ik weet het nu even niet Ik heb een ijzeri fuus gehad vraag me af of ik daardoor de hoge vitamine b 12 waarden heb gekregen Aangezien ik al bijna 4 mnd elke dag en week ziekjes en erg zwak.Ben elke dag bang en huil ook omdat ik bang ben dat het straks over is met mij.Kan iemand mij helpen te vertellen door zijn of haar ervaring.En voelen jullie je ook ziekjes Heb allerlei klachten vooral de koorts rillingen zijn het ergst.Ik hoop gauw van jullie te horen.Alvast bedankt.

 5. Maf en misleidend click bait artikel dat zijn eigen glazen ingooit:

  1) het geeft aan dat langdurig tekort wél tot klachten kan leiden. En wat gebeurt er als je langdurig veganist bent…

  2) onderzoekers benadrukken correlatie, niét causaliteit. Dus niets wordt gezegd over oorzaak en gevolg van “hoge” b 12 waardes in bloed. En wanneer zijn correlatie onderzoeken betrouwbaar?

  3) die adh waardes zijn bedoeld om niet dood te gaan, maar die van Voedingscentrum is niet bedoeld om OPTIMAAL te presteren als mens.

  Misleidend artikel!

 6. Weer trieste stemmingsmakerij. Het UMCG komt terug op haar eerdere uitspraak over de risico’s van een verhoging van vitamine B12 in het bloed. Ze erkent nu dat haar onderzoek enkel aantoonde dat een hogere vitamine B12-waarde vaker voorkomt bij mensen die relatief eerder sterven, maar dat ze geen oorzakelijk verband daartussen heeft gevonden. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme had kritiek geuit op die eerdere uitspraak. Dat mensen met een zeer hoge bloedwaarde voor B12 een hoger risico hebben op sterfte, is omdat hun lever slecht functioneert.

  Hoge vitamine B12-waarden worden niet geassocieerd met een verhoogd mortaliteitsrisico voor IC-patiënten na correctie voor leverfunctie. Na verantwoording van leverfunctie en leverziekte waren verhoogde B12-waarden geen significante voorspeller van mortaliteit voor IC-patiënten, gedurende 30 of 90 dagen na opname. Het is bekend dat B12 verhoogd is bij patiënten met een leveraandoening en het is waarschijnlijk dat hoge B12-waarden vaak een indicatie zijn voor een slechte leverfunctie.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3961712

 7. Inderdaad,als je op advies van de arts(!) B12 injecties en / of B12 tabletten moet innemen omdat je een chronisch tekort ontwikkel aan B12 ,zou ik dat advies maar niet naast je neerleggen omdat een of andere hoogleraar zegt dat je een verhoogd sterfte risico loopt.Ik gebruik al 20 jaar iedere 2 weken B12 injecties en dagelijks zuigtabletten en ik voel mijzelf super gezond en uitgerust.Dus….

 8. Het is nu wel duidelijk dat het UMCG niet met zo’n ongenuanceerde waarschuwing naar buiten had moeten komen. Dat gaat een eigen leven leiden.

 9. Normaal gesproken krijgen we B12 binnen door het eten van dierlijke producten, die het weer binnen krijgen door te grazen in gezonde weides. Maar, omdat deze dieren niet of nauwelijks buiten grazen en de weides dood gespoten worden om een zo hoog mogelijke opbrengst te krijgen is de moderne boer genoodzaakt de dieren vitamine injecties te geven. Al met al, lijkt het mij beter om geen dierlijke producten meer te eten en eventuele tekorten aan te vullen. Het beste is om een arts te raadplegen en bv de bloed waarden regelmatig te controleren.

 10. Ik had een te hoog B12 gehalte en mijn neuroloog dat mijn Neuropathie, . hier door veroorzaalt werd
  Maar dat bleek niet het geval.had wel gekunt dus

 11. In multivitamine zit niet zoveel B12 maar vaak wel meer foliumzuur, dat maskeert vaak een lage B12 waarde waardoor allemaal klachten kunnen ontstaan .
  Ook in multivitamine voor vrouwen die zwanger willen worden en zwangere vrouwen zit niet zo veel vitamine B12 Foliumzuur is belangrijk, maar vitamine B12 is ook heel erg belangrijk voor tijdens en na de zwangerschap voor de baby .
  Door tekort B12 maar ook al heb je nog wel B12 dan kan je nog veel vervelende klachten hebben .
  Ik spreek voor mezelf maar ik heb liever B12 dan maagzuurremmers want nu zijn maagpijn en veel andere klachten over en maagzuurremmers geven B12 tekort en veel ernstige klachten .
  Neuropathie kan misschien ook baat hebben met B12 tekort

 12. Complimenten over hoe jullie omgaan met kritiek. Kan me voorstellen dat artikelen over wetenschappelijke onderzoeken niet altijd makkelijk is, dus erg goed dat jullie open staan voor inhoudelijke feedback.

  1. Fijn om te horen! Het is voor de kwaliteit van het nieuws ook alleen maar goed dat wij op onze fouten gewezen worden. Aan ons om daar dan iets mee te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *