“Groningen loopt voorop met de Basisbaan”

nieuws
Foto: Casper Slotboom

De gemeente Groningen loopt ver voorop als het gaat om de invoering van de Basisbaan. Dat meldt het gemeentebestuur. naar aanleiding van het rapport “Het betere werk” van de WRR.

Het rapport van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid is een advies aan onder andere de overheid. Een van de adviezen van de raad is de invoering van de Basisbaan voor langdurig werklozen, voor wie een reguliere baan niet haalbaar is. De gemeente Groningen is daar al een tijdje mee bezig. Vanaf maart dit jaar starten in Groningen diverse mensen met de Basisbaan.

“Daarmee willen we mensen perspectief bieden met zinvolle werkzaamheden,” zegt wethouder Carine Bloemhoff. “Ik vind dat we als overheid mede verantwoordelijk zijn voor het creëren van extra werkgelegenheid voor inwoners van onze gemeente voor wie een reguliere betaalde baan niet haalbaar is.” Volgens Bloemhoff draagt de basisbaan ook bij aan het versterken van de leefbaarheid in de wijken en de dorpen. De gemeente Groningen wil in de loop dit jaar 40 tot 50 basisbanen realiseren.

Deel dit artikel:

  1. Blijkbaar is er wel behoefte aan bepaalde werkzaamheden, maar men wil er liever niet teveel voor betalen. Dus noemen we het een basisbaan. 100% gesubsidieerd en mogen mensen wat “nuttigs’ gaan doen voor de bedenkers van deze banen. Jammer hoor dat er meteen weer een etiket geplakt wordt. Zorg gewoon voor het werk waar blijkbaar een behoefte bestaat dat dit normale banen worden. Ik proef hier een beetje de Melkertbanen tactiek.

  2. kortom verdringen van de Sw mensen! de sociale werkgelegenheid is al met het uit sterf beleid aan de gang. en nu word het onder een andere noemer weer als de oplossing voor geschoteld! mensen die niet goed genoeg zijn voor het vrije bedrijf leven die hebben de hulp nodig. en niet als een melkkoe naar de slachtbank verkocht worden aan slimme jongens met een mooi verhaal , die het grote geld opstrijken!

  3. Fijn dat onze gemeente denkt aan een kans op werk voor mensen die de eisen en tempo van onze maatschappij en arbeidsmarkt niet meer dicht kunnen sloffen. Den Haag heeft inderdaad veel wegbezuinigd. Hulde voor een bestuur dat wel banen durft te maken van werk dat nu vaak vrijwillig gebeurd. Hopelijk kan de gemeente dit soort initiatieven blijven betalen op termijn.

  4. Dat gaat weer miljoenen kosten aan externe adviseurs, begeleiders en rapporteurs. En geen hond die er wat mee opschiet. Laat die 50 mensen maar lekker thuis zitten, dat is goedkoper. 85% zal toch ook wel uitvallen en aan het eind van het project thuiszitten Of de economie gaat slechter en dan zijn er wel mensen beschikbaar zonder rugzak die graag werken.

  5. In de gemeente Groningen kosten de uitkeringen zo’n 165 miljoen op jaarbasis. Daaromheen is een werklozenindustrie opgebouwd waarvan de kosten 285 miljoen per jaar bedragen. Het één kan niet zonder het ander. Van Werkpro tot aan Lentis. De sociale dienst. De MJD tot aan UWV. Om toch werk te blijven bieden aan deze industrie, zijn er zo af en toe veranderde wetgevingen nodig. Ook de gevestigde politieke partijen kunnen zich dan weer blijven gelden. Door het gekrakeel over en weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *