Vrouwen Oranje Nassau maat te groot voor The Knickerbockers

sport
Foto Andor Heij: Sanne Beerta van Oranje Nassau onderschept een bal voor Jill David van The Knickerbockers.

De twee hoogst spelende vrouwen voetbalelftallen in Groningen, Oranje Nassau en The Knickerbockers, komen uit in de hoofdklasse. Dat is het derde niveau. Zaterdagmiddag stonden beide teams op sportpark Zernike tegenover elkaar. ON was een maatje te groot voor TKB: 4-0.

Door Andor Heij

Een paar dingen vielen op. Er waren maar weinig toeschouwers voor zo’n derby: 25. Geen van de dames had fluoriderende vedetteschoentjes aan, want alles was zowat klassiek. En vooral: Bij een overtreding werd geen kik gegeven. Bij de heren op de velden wordt er vaak gegild alsof er een been half afgeschopt werd. De dames reageerden anders en schudden even met hun benen en voetbalden vrolijk verder. De meiden willen bewust geen aanstellers zijn.

Foto Andor Heij: Annika Vos van Oranje Nassau verbijt de pijn als een echte vrouw.

Krachtsverschil

De gasten van Oranje Nassau draaien bovenin mee in de hoofdklasse A en The Knickerbockers strijdt tegen degradatie. Dat was op het veld ook duidelijk te zien. ON was voor de pauze de bovenliggende partij en kwam binnen het kwartier op voorsprong. Keeper Jet Jansen van TKB verkeek zich op een afstandsschot van de ervaren oud Heerenveen en Meppen speelster Marieke de Boer van ON. De bal plofte over Jansen heen in het doel.

ON kreeg diverse kansen op een grotere voorsprong, maar liet die liggen. Vlak voor de pauze was er een fase waarbij TKB uit de schulp kroop en een paar goede mogelijkheden kreeg, maar de speelsters voorin waren niet scherp genoeg.

Foto Andor Heij: Jill David van The Knickerbockers roeit een bal naar voren.

Beslissing

Na de rust waren de studentes nauwelijks meer voor het doel van ON te vinden. TKB probeerde het met opportunisme, maar het voetbal van ON heerste. Door een strafschop van Sanne Beerta werd het 2-0 voor ON. Bobby Dijkstra schoot een kwartier voor tijd vanaf de rand van het strafschopgebied de 3-0 hard achter Jansen.

De kansen regen zich daarna aaneen voor ON en twee keer stond de lat en twee keer TKB doelvrouw Jansen een grotere voorsprong in de weg. In de slotfase viel de verwachte vierde alsnog. Spits Sanne van Dalen, die al wat kansen had gemist, prikte van dichtbij raak: 4-0.

Foto Andor Heij: Oranje Nassau viert de tweede treffer.

Naar de topklasse

“Zij lieten zich terug zakken en wij moesten geduld hebben”, zei aanvoerder Sanne Beerta van ON na afloop. “Maar uiteindelijk moest je hier winnen en dat hebben we gedaan”. ON wil graag promoveren naar de topklasse. “Dat is het doel, we willen kampioen worden. Het is heel spannend bovenin en Berkel zie ik als de grootste concurrent, maar we gaan voor de eerste plek”.

Strijd tegen degradatie

Het ziet er heel anders uit voor TKB. De studentes staan laatste en strijden tegen degradatie: “In een paar wedstrijden hebben we punten laten liggen”, zei TKB aanvoerder Robin Huijboom. “Die clubs komen nog hier en dan hopen we ze wel te pakken”. Maar of het gaat lukken om degradatie te voorkomen? “Dat durf ik niet de zeggen”, aldus Huijboom. Tegen ON viel in ieder geval niets te halen: “Het strijdplan was de deur op slot en hopen op een counter. Dat is helaas niet gelukt”.

Foto Andor Heij: Beide aanvoerders: Robin Huijboom (l) van TKB en Sanne Beerta van ON.
Deel dit artikel: