Tweede Kamer wil onderzoek naar Nedersaksenlijn

nieuws
Foto Andor Heij. Bestaand deel van de Nedersaksenlijn tussen Coevorden en Gramsbergen.

Er komt een haalbaarheidsonderzoek naar een directe spoorverbinding tussen Groningen en Twente, de Nedersaksenlijn. De hele Tweede Kamer steunde dinsdag een motie van het Groningse ChristenUnie Kamerlid Stieneke van der Graaf.

In 2024 moet er een verbinding zijn tussen Veendam en Stadskanaal. Vervolgens zou er dan een spoorlijn aangelegd kunnen worden naar Emmen. Die gaat ongeveer 250 miljoen euro kosten. Vanaf Emmen ligt bestaand spoor in de richtingen Zwolle en Enschede. Nu moet er van en naar Twente via Zwolle worden gereisd. De tijdwinst via de Nedersaksenlijn zou 20 minuten bedragen.

“De Nedersaksenlijn staat nu echt op de agenda in Den Haag”, aldus Van der Graaf. “Het haalbaarheidsonderzoek is een belangrijke stap. De Nedersaksenlijn is van belang voor een goede verbinding in de regio voor reizigers maar ook voor het goederenvervoer”.

De spoorlijn zou een impuls geven aan de economie in het (noord) oosten. Daarnaast verhoogt de Nedersaksenlijn de kans voor het heractiveren van het personenvervoer naar Duitsland vanaf Coevorden over de Bentheimer Eisenbahn. Sinds deze zomer rijden over een deel van deze lijn weer personentreinen.