Reynaert Vosveld wint Hendrik de Vries stipendium

Filmmaker Reynaert Vosveld uit Groningen heeft het Hendrik de Vriesstipendium 2019 gewonnen. Dat heeft wethouder Paul de Rook zaterdagavond bekendgemaakt tijdens het talentevent ‘Wildvang’.

Vosveld was één van de vier genomineerden. Hij kreeg de meeste stemmen van de jury. Die was onder de indruk van het samenspel van geluid en animatie in zijn werk. De winnaar werd bekendgemaakt in het Centrum Beeldende Kunst. De reactie van Vosveld  was kort maar krachtig: “Ik ben verbaasd”.  Vosveld maakte eerder twee korte animatiefilms die beide op het Nederlands Filmfestival in Utrecht werden vertoond.

Het stipendium bestaat uit een bedrag van 6.000 euro. Het is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele, talentvolle Groninger kunstenaars. Met het geld kan de winnaar zijn of haar ingediende plan realiseren. Vosveld gaat een experimentele documentaire maken over de rol die de angst speelt in de hedendaagse maatschappij en politiek. De inspiratie komt van een ets van de Spaanse schilder Francisco Goya, genaamd ‘De slaap van de rede brengt monsters voort’.

Lilian Anneloes won de publieksprijs, ter waarde van 1.000 euro.

Foto Niels Cornelis Meijer: Reynaert Vosveld, Lilian Anneloes, wethouder Paul de Rook