Reizigers Qbuzz kunnen kaartjes vanaf zondag niet meer contant betalen

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Vanaf aanstaande zondag is het niet meer mogelijk om contant te betalen voor een buskaartje bij Qbuzz. Reizigers kunnen deze dan alleen nog betalen met een pinpas of een creditcard. Naast betaalgemak moet de maatregel zorgen voor meer veiligheid voor de reizigers en met name voor de chauffeurs.

“De landelijke golf van incidenten die het openbaar vervoer een tijd geleden heeft opgeschrikt, is voor ons aanleiding geweest om de situatie op het gebied van sociale veiligheid in de concessie Groningen Drenthe onder de loep te nemen. De ernst van het aantal incidenten lijkt steeds meer toe te nemen. In Groningen en Drenthe zijn, net als op landelijk niveau, betalingsproblemen vaak de aanleiding voor incidenten. Het is duidelijk dat de incidenten die te maken hebben met contant geld op de bus een enorme impact hebben op chauffeurs en afbreuk doen aan hun gevoel van veiligheid,” zo schrijft de vervoerder over de beslissing op haar website.

Vorig jaar werd al gestart met het afschaffen van contant geld in een groot aantal bussen. Met de ingang van de nieuwe dienstregeling, dit ook zondag aanstaande ingaat, schaft de vervoerder het contant geld af op alle bussen van Qbuzz. De vervoerder is nog druk bezig met het inbouwen van pinapparatuur.

Het kaartaanbod in de bus wijzigt niet door het afschaffen van contant geld in de bus. De bekende buskaartjes blijven te koop bij de buschauffeur. Afrekenen kan dan met de pinpas, ook contactloos. De maatregel geldt voor alle bussen in Groningen en Drenthe.

Deel dit artikel: