Hoornsemeer is vanaf nu twee hectare groter

Wat tot een aantal weken geleden nog een fiets- en wandelpad aan de Hoornsedijk was, is dinsdagmiddag teruggegeven aan het water van het Hoornsemeer. Daarmee kreeg het Best Western Hotel Groningen Plaza zijn langverwachte terras aan het water.

Met het doorbreken van de dijk nam het wateroppervlak van het Hoornsemeer in één keer met 2 hectare toe.  De uitbreiding gaat zorgen voor een boulevard en een terras voor het Best Western Hotel Groningen Plaza.

Langs het nieuwe fietspad komen 13 vleermuisvriendelijke lantaarnpalen en onder het terras  komt een faunatunnel voor kleinere grondkruipers. Ook komen er clusters schuilgroen voor reeën en konijnen en is een groot aantal bomen herplant.

In 2013 lagen de eerste schetsen al klaar voor een terras aan de noordoostzijde van het Hoornsemeer. Maar het duurde tot afgelopen zomer voordat de eerste schop in de grond ging. Er was veel protest tegen de uitbreiding van het meer. Onder andere de bomenkap en het verstoren van de omwonenden waren daarvoor de aanleiding.

De gemeente, de provincie, het Meerschap Paterswolde en (zo stelt de gemeente) de meerderheid van de wijkbewoners stonden wel achter de plannen,  Gedeputeerde Mirjam Wulfse was dan ook verheugd met de dijkdoorbraak: “Dit project geeft een enorme kwaliteitsimpuls aan het gebied, zowel voor het landschap als voor de economie. Het Hoornse Meer is nu nog aantrekkelijker voor recreatie en watersport.”

stromend water door de dijk Foto: Johannes Rienks