“Dit deel van Hotel Schimmelpenninck Huys is afgebrand”

Groot alarm bij de Groninger brandweer. Zij kregen de melding van een brand in Hotel Schimmelpenninck Huys met in het pand nog verschillende gasten aanwezig. Ondanks al het realisme ging het om een grote brandweeroefening. Eentje die ook heel erg welkom is.

“Kijk om je heen”, zegt oefenleider Pieter Timmer. “Dit gebouw is heel erg oud, zit vol hout en andere brandbare materialen en de indeling is niet direct logisch. Oefenen in zo’n gebouw is dan alleen niet geweldig maar ook ontzettend belangrijk voor de kennis en de bekendheid.” Timmer heeft samen met een collega het scenario bedacht en uitgewerkt. “De brand begint hier op de binnenplaats en slaat daarna heel snel door naar de kamers in de noordvleugel. We oefenen iedere keer met zo’n 25 brandweerlieden die alles op alles moeten zetten.”

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl

Heel veel water
Dat alles op alles heeft vooral met het materieel te maken. “Als je een melding binnenkrijgt van een brand in een gebouw in de binnenstad dan weet je dat je 1. heel veel materieel direct moeten laten uitrukken en 2. dat je heel veel water moet hebben. Alle gebouwen hier zitten dicht tegen elkaar aan gebouwd waardoor over- en doorslag heel snel kan gebeuren.”

De oefening vond deze week drie keer plaats. Door het op drie dagen te houden hebben alle beroepsbrandweermensen het scenario kunnen beoefenen. Op dinsdag en donderdag hielp de blusgroep van Haren een handje, en op woensdag kwam het korps van Ten Boer assisteren. “Ik ben tevreden”, zegt Timmer. “We hebben onze doelen behaald, en belangrijker ook heel veel geleerd. Ook zaken die minder goed gingen die we direct op hebben kunnen lossen.” Een speciaal dankwoord richt Timmer aan de mensen van het hotel. “Zij hebben het gebouw drie dagen beschikbaar gesteld terwijl hun bedrijfsvoering ondertussen ook gewoon door ging. Echt super dat we samen met hen kunnen werken aan een veilig Groningen.”

Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl
Deel dit artikel: