“We zijn onduidelijk geweest, en daarvoor welgemeende excuses”

Diep door het stof gaat Hayo Bohlken van onderwijsvakbond AOb maandag. “We zijn niet duidelijk geweest in de richting van de ouders, en daarvoor welgemeende excuses.”

Aanleiding voor de excuses is het roerige weekend in onderwijsland. Vrijdagavond maakte minister Arie Slob (ChristenUnie) bekend dat er eenmaal een bedrag van 460 miljoen euro geïnvesteerd wordt in het primair en voortgezet onderwijs. “Dat leek in eerste instantie een prachtig plan”, vertelt Bohlken. “Maar als je de plannen goed gaat bekijken dan blijkt het om een incidentele investering te gaan die de structurele problemen in het onderwijs, als het grote lerarentekort, niet oplost.”

Het leed is op dat moment al geschied. De voorzitter van de AOb heeft haar handtekening onder het convenant van de minister gezet en tegelijkertijd heeft ze de actiedag van woensdag afgeblazen. “Dat was voorbarig. Dat had anders gemoeten, maar daar heeft de voorzitter inmiddels haar verantwoordelijkheid voor genomen.” (De voorzitter liet zondag weten af te treden en de AOb maakte duidelijk dat de actiedag toch doorgaat, red.)

“Enkele honderden leden hebben dit weekend bij ons aangegeven dat ze hun lidmaatschap op willen zeggen. We gaan er alles aan doen om het vertrouwen dat deze leden nu kwijt zijn terug te winnen.” De noordelijke actiedag voor een lagere werkdruk en meer salaris vindt woensdag plaats in het WTC Expo in Leeuwarden en begint om 11.00 uur.