Wat doet die container met die rokende pijp in Park Selwerd?

nieuws
Foto: Harro Meijer

Honderden fietsers komen er dagelijks langs in Park Selwerd: een container met daarop een grote pijp waar negen van de tien keer rook uit komt. “Ik heb geen idee waar het voor dient.”

De donkerrode container is te vinden halverwege het park. Als je vanaf het Wilgenpad de Eikenlaan oversteekt kom je ter hoogte van de afslag naar de Spirealaan het vreemde bouwsel tegen. Toch is het bouwsel zo vreemd nog niet zegt woordvoerder Maarten van Wieringen. “Het is een onderdeel van WarmteStad. Momenteel zijn we in de noordelijke wijken van Groningen druk bezig om WarmteStad aan te leggen. Afgelopen zomer hebben we buizen aangelegd bij het Jaagpad en momenteel zijn we druk bezig in verschillende straten in de wijk Paddepoel.”

Maar dan resteert nog wel de vraag wat die container nu precies doet. “Dat is een mobiele warmte-unit waarmee we de Dragantflat verwarmen. In de toekomst is het de bedoeling dat deze flat aangesloten wordt op het warmtenet, maar aangezien we daarmee nog niet in Selwerd zijn aanbeland staat daar deze tijdelijke container. Als je overigens goed gaat zoeken vind je in de wijk nog zo’n container. Bij de Polarisflat staat er ook eentje.” Volgens de zegsman bevindt zich in de container een ketel met een vermogen van één megawatt waarmee de flat duurzaam verwarmd wordt.

De bedoeling is dat de werkzaamheden rond WarmteStad volgend jaar Selwerd gaan bereiken. In de toekomst zullen ook Vinkhuizen en Kostverloren aangesloten worden.

Deel dit artikel: