‘Spoedcursus Gronings voor internationals’

In het kader van Let’s Gro werd vrijdagmiddag een bijzonder optreden/lezing gegeven door Marlene Bakker, Goffe Jensma en Olaf Vos. Onder de titel ‘Gronings voor Internationals’  kregen internationale studenten in één middag een overzicht van de Groningse taal en hoe ze deze direct en makkelijk kunnen gebruiken.

Olaf Vos – onder meer bekend van RTV Noord en de Groninger band Van De Straat- leerde de studenten een mondje Grunnegs. En dan met name de belangrijkste woorden en zinnen om Groningen overdag en ’s nachts mee door te komen. Onderwerpen als ‘hoe vraag ik de weg?’ en boodschappen doen, maar ook het uitgaansleven en nachtelijke verschijnselen passeerden de revue.

Verder gaf Goffe Jensma een korte schets over de ontwikkelingen in de Groninger streektalen in de laatste zestig jaar. Ook legde hij uit hoe je met deze streektaal het best kunt omgaan in een periode van veranderende – digitale en multimediale – communicatie en internationalisering. Daarnaast vertelde Marlene Bakker  hoe zij het Gronings gebruikt in haar muziek.