Promovendus RUG: Armoede onder samenwonenden wordt onderschat

nieuws
Foto: PxHere (CC 0.0)

Huishoudeconoom Bart van Leeuwen concludeert in zijn proefschrift dat armoede onder samenwonenden in Nederland over het algemeen wordt onderschat. Van Leeuwen promoveert hier op 2 december op aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van Leeuwen legt de armoedegrens voor samenwonenden tussen de 1.425 en 1.781 euro: “Welk bedrag je binnen die range kiest als werkelijke armoedegrens is afhankelijk van politieke keuzes over de mate waarin je rekening wilt houden met ongelijkheid binnen het huishouden”, zegt de aanstaande promovendus.

De verlaging van de kinderopvangtoeslag tussen 2011 en 2013 heeft voor ouders geleid tot een verhoging van de nettokosten voor kinderopvang, gemiddeld 53%. Als gevolg hiervan verminderden ouders hun bruto uitgaven aan kinderopvang met gemiddeld 42%. Het aantal gekochte uren kinderopvang nam ruwweg met hetzelfde percentage af. Verrassend genoeg had de verlaging van de kinderopvangtoeslag geen substantieel effect op het aantal uren dat ouders besteedden aan werk of zorg voor eigen kinderen.

Deel dit artikel: