Oppositiepartijen presenteren tegenbegroting: “Bewoners minder hard treffen”

nieuws
Foto: PxHere (CC 0.0)

De inwoners van de gemeente Groningen minder hard treffen. Dat is de rode lijn die te vinden is in de tegenbegroting die door vier oppositiepartijen in de Groningse gemeenteraad is opgesteld. “Er valt echt wel iets te kiezen.”

Het CDA, SP, VVD en de Stadspartij zijn samen de auteurs van de begroting. “Een opmerkelijke combinatie”, geeft Jimmy Dijk van de SP direct ruiterlijk toe. “De onderhandelingen over deze begroting zijn dan ook niet makkelijk geweest. We hebben allemaal onze paradepaardjes maar uiteindelijk zijn we toch tot een compromis gekomen waarmee we willen laten zien dat de bezuinigingen toch ook echt over een andere boeg kunnen.”  Want dat er bezuinigd moet worden, dat is voor de vier partijen zo klaar als een klontje. De gemeente Groningen bevindt zich in financieel zwaar weer. “Overigens moet ik een groot compliment geven aan René Bolle van het CDA, Ietje Jacobs van de VVD en Amrut Sijbolts van de Stadspartij. We hebben hier allemaal flink wat tijd ingestoken, maar René Bolle heeft wel de kar getrokken.”

“Niet bezuinigen op sport en beheer en onderhoud”
“We vinden dat de tekorten met de begroting van de coalitie teveel op het bordje van onze inwoners komen te liggen. Daarom vinden we dat de voorgenomen bezuiniging op sport teruggedraaid moet worden. Dat geldt ook voor de bezuiniging op beheer en onderhoud. Daarnaast vinden we dat we hondenbelasting gehalveerd moet worden en dat de inkomsten van de Onroerendezaakbelasting (OZB) voor woningen 1.050.000 euro lager te laten zijn.” Daarentegen moeten er volgens de partijen op andere posities gesneden worden om de begroting dekkend te krijgen. “Het zijn hele lastige keuzes, maar je kunt bijvoorbeeld kijken naar de Stedenband en het Nieuwjaarsfeest. Daarnaast kun je overwegen om de nieuwbouw van Vrijdag uit te stellen.” Daarnaast noemen de partijen de grote culturele instellingen, het laten vervallen van een wethoudersfunctie en festival Let’s Gro.

Binnenstadsplannen uitstellen
Tot slot worden de binnenstadsplannen en de revitalisering van het Stadhuis op tafel gelegd. “Je weet dat je nu moet bezuinigen. Wij vinden het dan niet logisch dat je op hetzelfde moment de binnenstad gaat herinrichten. Dat kun je beter doen als we straks weer wat meer vet op de botten hebben.”

De vier partijen hopen met de tegenbegroting de discussie woensdagavond in de vergadering over de gemeentebegroting een zetje te geven. “Wij willen laten zien dat het ook anders kan. Dat er echt wel iets te kiezen valt.”