“Om zo’n mooie lampion te maken moet je wel heel sterk zijn”

Duizenden kinderen in Groningen maken zich maandag op voor het Sint Maartenfeest. “Als ik alleen al een snoepje krijg ben ik al tevreden.”

Op de scholen wordt al wekenlang hard gewerkt door de leerlingen om met de mooiste lampions aan te kunnen treden. Op de Joseph Haydnschool gebeurde dat maandagmiddag zelfs nog. “Jarenlang hebben we met papier en karton gewerkt”, vertelt Koen. “Dit jaar werken we met bieten en dat vind ik heel leuk.” Klasgenote Mirthe is het daar mee eens. “Zo’n biet stinkt wel een beetje maar je hebt veel meer mogelijkheden om er je eigen lampion van te maken.”

Alleen is het uithollen van zo’n biet nog wel een hele klus. “Het is echt zwaar”, zegt Benthe. “Je moet heel sterk zijn om zo’n lampion te kunnen maken.” Maar de kinderen staan er niet alleen voor. De juf en ook ouders en opa’s en oma’s zijn speciaal naar school gekomen om te helpen. “Ik hoop dat het een hele mooie avond wordt. En dat mensen mij ook een complimentje gaan geven voor mijn lampion, want ik heb er best wel heel veel werk aan gehad.”