Meerderheid Groningers bezig met gezond en vitaal blijven

nieuws

Bijna zes op de tien inwoners van de provincie Groningen doet, of laat, bewust dingen om gezond en vitaal te blijven. Dat blijkt uit een onderzoek naar ‘vitaal oud worden’ door het Groninger Panel.

Driekwart van de Groningers vindt dat ze hun gedrag op dit punt nog kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door meer te ontspannen of juist meer te bewegen. Bij jongeren ontbreekt hiervoor vaak de tijd of het geld. Het onderzoek is uitgevoerd onder 7400 volwassenen, in opdracht van het Sociaal Planbureau Groningen.

Groningers geven hun eigen gezondheid gemiddeld het rapportcijfer 7,6. Ouderen scoren lager dan jongeren, maar de verschillen zijn klein. Lichamelijke klachten komen logischerwijs meer voor bij ouderen, maar vooral mensen tussen 18 en 34 jaar hebben juist meer psychische klachten en persoonlijke problemen.

Voor ouderen zijn vooral de huisvesting en de sociale contacten belangrijk voor hun vitaliteit. Zij denken voor dat laatste aspect vooral aan huisbezoeken of ontmoetingsplekken in de buurt.

Deel dit artikel: