Kritische hoorzitting van de NAM ‘niet fraai’, vinden Kamerleden

nieuws
Foto: flickr.com/photos/-jvl-/

De leden van de Tweede Kamer zijn kritisch op NAM tijdens de hoorzitting woensdag. CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder had meer verwacht van het gesprek en noemde het ‘niet fraai’. Ook de andere aanwezigen waren niet onder de indruk van de stelling die de NAM verdedigde.


Op verzoek van Mulder vond deze ontmoeting plaats tussen de Tweede Kamerleden en Johan Atema, directeur, en Thijs Jurgens, directeur aardbevingen, namens het NAM. . Thijs Jurgens zou tijdens onderhandelingen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben gedreigd ‘het gasveld eerder te sluiten dan wat praktisch is voor Nederland’, zo luidt het verslag van de bijeenkomst. Mulder hoopte met deze hoorzitting de NAM te kunnen bevragen over deze uitspraak.

Atema en Jurgens beweerden beiden niet op de hoogte te zijn van het bestaan van dit verslag. Jurgens herrinert zich het document niet en noemt het geen verslag. “Het is ook niet naar ons verstuurd of goedgekeurd”, wel kende hij toe dat als een van de opties het dichtdraaien van de gaskraan werd geopperd. “Ik heb nooit gedreigd en nooit mensen onder druk gezet, het gaat hier om een misverstand”, aldus Thijs Jurgens.

Atema vond de berichtgeving omtrent de uitspraak ongefundeerd en vervelend. Tegen de Tweede Kamerleden zegt hij dat ze hem de volgende keer mogen bellen bij een soortgelijk misverstand. Ook richt hij zich persoonlijk op SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die het NAM ‘harteloze schoften’ noemde, “ik vind uw uitspraak grof en ongepast. Bent u er bewust van wat dit doet met NAM-medewerkers die ook in het aardbevingsgebied wonen?”. Beckerman geeft hem hiermee gelijk, maar zegt wel dat ze dit richtte op de top van het bedrijf en niet haar medewerkers. Vooralsnog vraagt zij zich af waarom dit onterecht zou zijn, waar Atema inhoudelijk niet op in gaat.

Agnes Mulder eindigt de hoorzitting met een waarschuwing over de opkomende parlementaire enquête. “Ik hoop dat u verstandige dingen zegt, we krijgen natuurlijk de enquête ook nog. We zijn nog niet klaar met elkaar.’’