Hulpdiensten in actie vanwege lekkage in rioolpersleiding

Hulpdiensten zijn dinsdagochtend bij elkaar gekomen vanwege problemen met een rioolpersleiding in de stad. Op de brandweerkazerne worden verschillende scenario’s doorgenomen wat er moet gebeuren als het mis gaat.

Rond 10.15 uur werd er door de hulpdiensten opgeschaald naar GRIP 2. Dit betekent dat vertegenwoordigers van verschillende diensten bij elkaar komen. Behalve de gemeente gaat het om officieren van de brandweer, GGD maar ook mensen van de waterschappen. “Het heeft te maken met de rioolpersleiding aan de Bornholmstraat”, zegt brandweerwoordvoerder Frits Wessels. “Vorige week is hier een lekkage in ontstaan en die problemen zijn nog niet verholpen. Vanochtend is men begonnen met werkzaamheden op de locatie en daarom hebben wij opgeschaald naar GRIP2.”

“Betrokkenen hebben zich verzameld in de kazerne aan de Sontweg”
Volgens brandweerwoordvoerder Wessels hebben alle betrokkenen zich verzameld op de kazerne aan de Sontweg. “Wat wij nu aan het doen zijn is het uitwerken van verschillende scenario’s. Wat als er dit gebeurt, wat moeten wij dan doen. Dit is puur ter voorbereiding en van een eventuele calamiteit is op dit moment dan ook absoluut geen sprake.”

“Situatie rond persleiding is stabiel”
Waterschap Noorderzijlvest bevestigt de berichtgeving. “De situatie rond de leiding is op dit moment stabiel. Er lekken geen grote hoeveelheden afvalwater uit de persleiding. Het afvalwater dat lekt, wordt weggepompt en komt niet in oppervlaktewater terecht.”, zegt een woordvoerder. “Het waterschap werkt momenteel aan het in kaart brengen van reparatiescenario’s. Het is belangrijkom in al die scenario’s na te denken over mogelijke effecten op de omgeving en de mate van mogelijke overlast. Daarom heeft het waterschap overleg met Veiligheidsregio Groningen. Het waterschap verwacht dat de reparatie in de komende weken plaats kan vinden.”

Tekst gaat verder onder de foto

Aan de Bornholmstraat wordt druk gewerkt. Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl

“Druk met graafwerkzaamheden”
Martin Nuver van de incidentenwebsite 112groningen.nl is ter plaatse aan de Bornholmstraat. “Ze zijn hier druk bezig met graafwerkzaamheden. Verschillende werknemers zijn hier aan de slag. De brandweer is hier niet aanwezig.”

Persleiding
De persleiding bij de Sontweg is sinds vorige week maandag lek. Een woordvoerder liet vorige week weten dat het om een behoorlijk lek ging. De betreffende leiding wordt gebruikt om rioolwater van Groningen naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie Garmerwolde te vervoeren. Vanwege het onderzoek naar het lek werden vorige week de gemalen tijdelijk uitgezet. De woordvoerder liet toen weten dat dit wel even kan, maar niet voor heel lang.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *