Groningse koeien staan 200 uur minder in de wei dan vijf jaar geleden

Hoewel de het totale aantal koeien dat in de wei mag lopen de afgelopen drie jaar is gestegen, is het aantal uren dat de koeien buiten lopen wel gedaald. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het aantal uren die koeien buiten lopen in Groningen de afgelopen vijf jaar met tweehonderd is gedaald.

Hoewel de koeien in de provincie minder uren buiten lopen, is Groningen nog wel de provincie in het Noorden waar ze de meeste tijd buiten vertoeven. Noord-Holland spant echter de kroon, waar de koeien gemiddeld 500 uur meer buiten zijn dan in onze provincie.

Het percentage melkveebedrijven die hun koeien buiten laten grazen is in 2018 voor het derde jaar op rij gestegen tot 80 procent. In de periode 2011–2015 hielden de melkveehouders hun koeien juist steeds vaker op stal. Op 74 procent van de bedrijven in Groningen mochten alle melkkoeien vorig jaar de stal uit, op 3 procent van de bedrijven mocht een deel van de koeien naar buiten. 22 procent van de bedrijven houdt de koeien het hele jaar op stal.