De schatten van het Pepergasthuis

Er is opschudding over het Pepergasthuis. Woningcorporatie Lefier heeft met bewoners en de gemeente een flink verschil van mening. Het complex is verkocht door Lefier aan een particuliere projectontwikkelaar. Naar verluidt voor rond de 4 miljoen euro,  zéér tegen de zin van de gemeente.

Het gasthuis met een kerk werd rond 1400 opgericht en later aan de stad geschonken. In 1600 werd het een gasthuis en, na restauratie door de gemeente in 1991, overgedragen aan volkshuisvesting. De sociale en publieke traditie van het gasthuis zou bewaard blijven. Ben Hanewinkel leidt ons rond door de kerk en Bram de Vink de beheerder leidt ons verder. We bekijken de kunstschatten  die ook meeverkocht zijn, en voor het publiek verloren dreigen te gaan.

De projectontwikkelaar uit Zuidhorn wil in de kerk en de eetzaal gaan wonen en zijn dochter moet ook een plek krijgen. De woningen in het hofje kunnen zelfs verkocht gaan worden, of worden een bed and breakfast of hotel. Vooruitlopend op de verkoop staan op dit moment zo’n 10 huisjes leeg.

De commissie wonen van het ministerie zal na een hoorzitting op 12 november om vier uur op het Cascadeplein, uitspreken of de verkoop wel, of niet door de beugel kan.