Zestienjarigen ‘aan de pil’ zijn vaker depressief

nieuws

Zestienjarige meisjes die de anticonceptiepil gebruiken hebben vaker depressieve klachten dan leeftijdsgenoten die niet aan de pil zijn. Dat blijkt uit een studie van onderzoekers van het UMCG, in samenwerking met andere universiteiten.

Symptomen die door de zestienjarigen met name werden gerapporteerd zijn vaker huilen, overmatig slapen en eetproblemen. De onderzoekers benadrukken dat het kleine risico op een eventuele toename van depressieve klachten moet worden afgewogen tegen het veel grotere risico op een ongewenste zwangerschap (en potentiele postnatale depressie).

Arts-onderzoeker in opleiding Anouk de Wit van het UMCG en haar collega’s onderzochten daartoe de gegevens van meer dan 1.000 meisjes. Ze publiceren hun resultaten vandaag in het vooraanstaande wetenschappelijke magazine JAMA Psychiatry.

Deel dit artikel: