Veilig Thuis voldoet niet aan wettelijke termijnen

nieuws
Het hoofdkantoor van Veilig Thuis Groningen aan de Leonard Sprengerlaan - Foto: Google Streetview

Veilig Thuis Groningen, de organisatie die waakt over de veiligheid en geweld binnen het gezin, kan niet voldoen aan haar wettelijke taken. Wachttijden worden overschreden door te weinig personeel, de gemeente krijgt van het rijk ook voor deze taak te weinig geld. Dat bericht het college van B&W aan de gemeenteraad.

Bij een melding moet binnen 5 werkdagen de veiligheid in een gezin beoordeeld worden, dat lukt in bijna de helft van de gevallen niet. Een beoordeling van de situatie in een gezin moet binnen 10 weken na een melding starten en dat lukt in 61 % van de gevallen niet. B&W concluderen dat de wachtlijsten bij Veilig Thuis tot risicovolle situaties kunnen leiden bij de betrokken gezinnen en wil dat snel voorkomen door meer geld ter beschikking te stellen.

‘De rekening daarvoor wordt teruggelegd bij het rijk zodat de regio Groningen wel in staat wordt gesteld om de wettelijke taken goed uit te voeren en zich effectief kan inzetten voor de veiligheid van kinderen en gezinnen.’schrijft het college.