Twee doden in bioscoop: verdachte aangehouden na schietpartij

In bioscoop Pathé aan het Gedempte Zuiderdiep zijn zaterdagochtend twee overleden personen aangetroffen. Zondagochtend kon in deze zaak een verdachte aangehouden worden.

De lichamen werden rond 09.20 uur gevonden. Hoe zij om het leven zijn gebracht is nog onbekend. Wel laat de politie weten in verband met deze zaak met spoed op zoek te zijn naar een 33-jarige verdachte. De man wordt verdacht de twee personen om het leven te hebben gebracht. Zondagochtend kon de verdachte rond 10.00 uur worden aangehouden nabij een tankstation aan het Hoendiep. Dit ging gepaard met een schotenwisseling waarbij de verdachte gewond is geraakt. De man is onder politiebegeleiding overgebracht naar een ziekenhuis.

“Lichamen werden gevonden in de bioscoop”
De eerste melding van twee overleden personen kwam rond 09.20 uur bij de politie binnen. Aanvankelijk ging het gerucht dat de personen gevonden waren in de parkeergarage, maar dat bleek niet te kloppen. “De lichamen zijn aangetroffen in de bioscoop”, vertelt politiewoordvoerder Nathalie Schubart. “Welke locatie dit precies is delen we niet. Dit is namelijk daderinformatie. Om die reden kunnen we dat niet delen met het publiek.” Ook hoe laat de moorden precies gepleegd zijn blijft ongewis. “Ook dit is onderdeel van ons onderzoek.”

Tekst gaat verder onder de foto

De Forensische Opsporing doet onderzoek in de bioscoop. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

“Eerst familieleden informeren”
Wie de slachtoffer precies zijn is nog altijd niet bekend. “Ik kan me deze vraag goed voorstellen”, zegt een politie-woordvoerder. “In een onderzoek melden we meestal de leeftijden en woonplaats van de overledenen. In dit geval is dat nog niet mogelijk omdat we sommige familieleden nog niet hebben weten te bereiken. Het is voor ons van groot belang om eerst nabestaanden in te lichten voordat we gegevens met de buitenwereld delen.”

“Slachtoffers naar mortuarium”
Incidentfotografen ter plaatse melden rond 19.30 uur dat er een lijkwagen voor de bioscoop staat. Nieuws dat door de politie wordt bevestigd. “We gaan zo direct de slachtoffers uit het pand halen”, zegt een woordvoerder. “Ze worden overgebracht naar een mortuarium. Ons onderzoek is op dit moment nog volop bezig.”

Tekst gaat verder onder de foto

Hulpverleners hebben schermen geplaatst bij de ingang van de bioscoop. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Onderzoek
De politie is direct na de vondst begonnen met een groot onderzoek. “We hebben een Team Grootschalig Optreden (TGO) opgestart. Dit betekent dat meerdere collega’s van verschillende disciplines samenwerken aan dit onderzoek.” Vanwege het onderzoek was in het beginstadium een groot gebied rond de bioscoop afgezet. Even voor 13.00 uur liet de politie weten dat de afzetting in de Ruiterstraat is opgeheven. Ook de parkeergarage in deze straat is weer bereikbaar. Het Gedempte Zuiderdiep blijft wel afgesloten. Rond 14.00 uur werden voor de ingang van de bioscoop schermen geplaatst, waardoor het zicht voor voorbijgangers ontnomen wordt. “De schermen worden nu vervangen door hekken met zwarte doeken”, ziet incidentfotograaf Rick ten Cate rond 14.30 uur. Dankzij deze hekken kan er weer verkeer via het Gedempte Zuiderdiep.

Tekst gaat verder onder de foto

Medewerkers van de Forensische Opsporing doen in witte pakken onderzoek. Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl

Bioscoop dit hele weekend gesloten
De bioscoop is dit hele weekend gesloten. Alle voorstellingen die zaterdag en zondag gepland stonden zijn afgelast. Bezoekers die een kaartje hadden gekocht krijgen hun geld terug. Voor meer informatie over de tickets kan gebeld worden naar de klantenservice. Zij zijn te bereiken op telefoonnummer 088 515 2000.

Ook in het buitenland aandacht voor bioscoop-misdrijf
De vondst van de twee lichamen gaat ook in het buitenland niet onopgemerkt voorbij. ‘Twee doden, politie vermoedt kwaad opzet’, meldt het Vlaamse VRT. ‘Gruselfund in Niederländischen Kino’, kopt het Duitse Stern. De collega’s van der Spiegel doen ook verslag: ‘In einem Multiplex-Kino in den Niederlande haben Mitarbeiter am Samstagmorgen zwei Leichen gefunden.’

Later meer.

Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Foto: Rick ten Cate – tencatefotografie.nl
Deel dit artikel: