Supportersvereniging FC Groningen: ‘Schaf dat Friese volkslied maar af’

sport
Foto: fcgroningen.nl

John de Jonge, voorzitter van de supportersvereniging van FC Groningen, is niet blij met de beperkingen die supporters van de FC aanstaande zondag tijdens de ‘derby van het noorden’ opgelegd krijgen. “Wat zal normalisatie in het Fries betekenen?” vraagt de voorzitter zich hardop af.

Na wat ongeregeldheden afgelopen seizoen werd besloten dat FC Groningen minder vrijheid kreeg toegewezen wat betreft het vervoer naar Heerenveen. Het overgrote deel van de supporters zal met de bus moeten afreizen naar Friesland, terwijl mensen die met de auto gaan hun kaart in Hoogkerk moeten wisselen. Daarnaast werd bekend dat een spandoek niet het stadion in mag omdat Heerenveen bang zou zijn voor vuurwerk.

In een column op de website van de supportersvereniging laat De Jonge duidelijk weten niet blij te zijn met met de manier waarop SC Heerenveen met de FC Groningen-supporters om gaat. Vorig jaar ging er weliswaar iets fout, met het gooien van een fakkel, maar volgens De Jonge is dat probleem adequaat aangepakt en doet Heerenveen alsof alle problemen maar van één kant komen.

Volgens De Jonge gaat Heerenveen voorbij aan het feit dat er vanalles werd gedaan om de Groningers tegen te werken het stadion in te gaan met geweld tot gevolg. Zo zou volgens de voorzitter een steward een wapenstok van een politieagent hebben gepakt om op een supporter van FC Groningen in te slaan, zouden supporters zijn opgesloten en werden expres veel minder toegangspoortjes open gelaten zodat veel supporters pas in de rust binnen waren.

Fries volkslied

“Wat ons betreft moeten we dat dan ook maar afschaffen,” staat in de column over het Friese volkslied. “Ik weet ook niet hoe. Ik vind persoonlijk dat we ook geen rekening te hoeven houden met hun zogenaamde volkslied en traditie. Als zij zelf zo ongastvrij zijn, hoe kan je dat dan verwachten van je gasten?” Laat John de Jonge in een reactie weten.

Om het goede voorbeeld te geven sluit De Jonge zijn column af met de belofte te pleiten voor vrij vervoer als SC Heerenveen in april 2020 naar FC Groningen komt. “En keurig worden ontvangen met een kopje koffie en een koek, uiteraard,” aldus de voorzitter van de supportersvereniging.

De complete column is hier te lezen.