Sierhuis: ”Voetbal is dan alles wat je hebt en waar je voor leeft..”

Kaj Sierhuis was zondagmiddag de matchwinner bij FC Groningen – Sparta (2-0). De spits viel in, scoorde, en kreeg zelfs nog  een strafschop mee in blessuretijd. Het was voor de in Athene geboren aanvaller een zeer fijn moment. Een moment dat hij na een zware periode goed kon gebruiken.

De in Athene geboren aanvaller kwam in de winterstop van het seizoen 2018/2019 op huurbasis bij FC Groningen. Sierhuis kwam uit de jeugd van Ajax, maar wist de stap naar een vaste plaats bij het eerste elftal niet te maken, ondanks dat hij in de jeugdelftallen van Ajax en Oranje veelvuldig scoorde.
Vanaf het moment dat Sierhuis minuten maakte in het groen/wit, ontpopte hij zich tot een publiekslieveling. Zijn strijdlust en passie werd gewaardeerd door het publiek. Het ontbrak alleen aan een ding: doelpunten.

Vorig seizoen moest hij de concurrentie aangaan met Paul Gladon: een spits die door de mand viel in Engeland en uiteindelijk aangetrokken werd met hulp van aanvoerder Mike te Wierik. Sierhuis zag Paul Gladon bijna iedere week scoren, als basisklant of als invaller. Zelf tekende de spits uiteindelijk voor drie doelpunten in de competitie en een treffer in de play-offs. Dit seizoen draaide Sierhuis een goede voorbereiding en kreeg hij het vertrouwen van de trainer. De eerste competitiewedstrijden worstelde hij met de bal, miste kansen, een penalty, en kwam niet tot scoren. Hij werd uit de basis verdreven door de nieuw aangetrokken spits Charlison Benschop en even later raakte hij geblesseerd. Sierhuis zal dan ook zwaar teleurgesteld zijn geweest toen hij tegen RKC zag dat na lang warmlopen niet hijzelf, maar de 17-jarige Romano Postema in het veld kwam. Net op het moment dat de wedstrijd vroeg om nieuw leven.

Maar vandaag was zijn dag. Teamgenoot Amir Absalem had het hem voor de wedstrijd nog verteld: ”jij komt er bij een 0-0 stand in en maakt dan de winnende.” Zo geschiedde het. In de 68e minuut kwam de 21-jarige spits in het veld. De passie droop er vanaf en elke bal die hij raakte slaagde. Achttien minuten later was het moment dan eindelijk daar. Sierhuis gooit zich voor de bal, wint het duel en schiet oog in oog met keeper Coremans hard binnen met zijn linkerbeen. Hij sprint weg, glijdt op zijn knieën en staat met de armen over elkaar voor het uitzinnige publiek. De treffer staat symbool voor de emotie die vrij kwam. ”Wanneer die goal komt, maakt dat wat los. Er komt wat frustratie uit, wat blijdschap, ‘getergdheid’.. De bom explodeert op zo’n moment, zoveel verschillende emoties..”

In de blessuretijd probeert Sierhuis de snelheid uit het spel te halen en houdt hij keeper Coremans even vast. De sluitpost was hier niet van gediend en gaf de spits een kopstoot. Sierhuis liet het gebeuren en zag dat collega Benschop vanaf elf meter de 2-0 maakte.

”Ik was gretig en getergd. Ik had al weken het gevoel dat als ik er in kwam, ik het tegendeel wilde bewijzen. Dat is vandaag goed gelukt. Als je hier zit is voetbal alles wat je hebt en waarvoor je leeft. Je bent er continu mee bezig. Elke dag van de week, iedere minuut van de dag eigenlijk. Het kan niet altijd het mooie plaatje zijn van iedere week spelen en iedere week scoren. Maar dat is wel lastig, want uiteindelijk doe je het daar wel voor. Misschien verlies je in het begin het spelplezier, maar op een begeven moment zet je de knop om, probeer je positief te zijn en wacht je op dit soort momenten. Uiteindelijk wil je hier staan, wil je dit soort momenten beleven! Als dat dan een paar weken niet gebeurt, mis je dat.”

Volgende week zondag speelt FC Groningen uit bij Heerenveen de Derby van het Noorden.