Plantaardig en mediterraan dieet goed voor je darmflora

nieuws

Het eten van producten als brood, vis, peulvruchten, groente en fruit heeft een positief effect op je darmflora. Dat blijkt uit onderzoek van Laura Bolte en haar medewerkers van het UMCG.

De genoemde producten beschermen je darmen door bacteriën met ontstekingsremmende eigenschappen beter te laten functioneren. Het tegenovergestelde geldt voor vlees, fastfood en geraffineerde suikers. De onderzoekers van de afdelingen Maag-, Darm- en Leverziekten en de afdeling Genetica van het UMCG hebben vastgesteld dat bepaalde voedingsmiddelen – waaronder peulvruchten, brood, vis en noten – samen gaan met een hoog niveau van vriendelijke darmbacteriën die de biosynthese van essentiële voedingsstoffen bevorderen. Ook helpen ze bij de productie van belangrijke vetzuren.

‘De uitkomsten ondersteunen het idee dat een plantaardig, mediterraan dieet kan bijdragen om darmziekten te bestrijden en te voorkomen’, zegt hoofdonderzoeker Laura Bolte. De microben in je darmen zijn erg belangrijk voor je gezondheid, doordat ze je immuunsysteem trainen om in actie te komen wanneer ziekteverwekkers je lichaam binnendringen.

Deel dit artikel: