Petitie tegen hondenbelasting bijna drieduizend keer getekend in één week

De teller van de petitie van hondenbezitters Michel Mooi en Henny Huizinga, bedoeld om de Gemeente Groningen de hondenbelasting te laten afschaffen, staat na één week op 2.834 digitale handtekeningen. 

‘Een geweldig resultaat maar we moeten nog veel meer handtekeningen hebben!’, meldt de club. Er is een flyer gemaakt die verspreid wordt bij dierenwinkels, supermarkten en uitlaatplekken. De actie loopt nog tot en met 6 november.

Hondenbezitters betalen in delen van de gemeente Groningen  € 124,80  aan hondenbelasting. In het gebied van de voormalige gemeenten Haren en Ten Boer betaalden hondenbezitters tot de gemeentelijke herindeling helemaal geen hondenbelasting.

Deel dit artikel:

 1. Die 124,80 is alleen maar de eerste hond.

  Tarief voor één hond € 124,80
  Tarief voor een tweede hond € 184,80 (twee honden €309,60)
  Tarief voor elke hond boven het aantal van twee € 249,60 (3 honden €559,2, 4 honden €808,8 5 honden €1058,4)
  Een Kennel €309,60

  Met andere woorden vanaf drie honden kun je het beste een kennel zijn. Iemand met twee honden betaalt even veel Hondenbelasting als een Huiseigenaar wiens woning een geschatte OZB-waarde heeft van €182000. De mevrouw in ten Boer met 5 hondjes betaalt straks even veel belasting als iemand met een huis van €622588 (de verhoging voor 2020 nog niet ingecalculeerd)

 2. Klopt Marc. Helaas moet je bewijzen dat je een kennel hebt door inschrijving van de Raad van Beheer te kunnen tonen. Dus dat truucje gaat niet lukken.

 3. @Henny, komt wel vaker voor bij Marc, hij denkt slecht in één dimensie. Honden eten vlees en pissen en schijten en dat is allemaal stikstof, vreemd en tevens niet vreemd dat je daar niets over hoort bij Groen Links en de Partij voor de Dieren.
  Hondengeblaf en hondenstront zijn bovendien voor veel mensen een bron van ergernis, maar die diezelfde hondenbezitters klagen wel over vuurwerk. ( Hallo, Terence van de PvdD )
  Overigens mag je wel de vraag stellen had iemand minder honden genomen als ze wisten dat deze regel er aan zat te komen, daar moet dus wel een oplossing voor gevonden worden.
  Er zou ook een kattenbelasting moeten komen ben ik van mening, 25 euro per kat per jaar is een redelijk bedrag, poezen krijgen vrijstelling.

 4. Doe is weer in zijn gebruikelijk verzuurde modus. Dat zal wel door de door hem zelf geproduceerde stikstofoxide zijn die inmiddels is omgezet in salpeterzuur. Ik vraag me af hoe makkelijk je zo’n verklaring los krijgt van de Raad van Beheer. Zou een lucratieve nevenactiviteit voor ze zijn :p.

 5. @Doe: kattenbelasting? En hoe ga je dat regelen met katten die nooit buiten komen, zoals de mijne? En waarom vrijstelling voor poezen? Ik volg die tweede kronkel in zijn geheel niet.

  Hondenbelasting is gewoon absurd en achterhaald en niets meer dan een vorm van inkomsten voor gemeentes die menen de burger uit te moeten melken omdat ze zelf niet met geld kunnen omgaan.

 6. @Pieter, je hebt gelijk, als men hondenbelasting betaald moet dat geld ten behoeve komen voor uitlaatmogelijkheden en bakken waar hondenpoep gedeponeerd kan worden, en een poepscooter met website waar mensen kunnen melden waar poep ligt.
  De kattenbelasting bedoelde ik meer als grap edoch ik wel vind dat alle katachtigen gechipt moeten zijn.

  @marc, je zit nogal vol over mijn reacties en mening en daarbovenop ben jij duidelijk gefrustreerd, dat doet mij deugd aangezien ik dat niet met jou heb.

 7. Mocht deze petitie inderdaad vruchten afwerpen, dan stel ik voor een petitie tegen inkomstenbelasting op te zetten. Mocht ook dat werken, dan kunnen we gaan denken over een petitie tegen BTW en vermogensrendementsheffing. En WOZ niet te vergeten, natuurlijk. Maar iets zegt me dat elke petitie tegen welke vorm van belasting dan ook bij voorbaat gedoemd is tot mislukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *