Overheden eisen concrete afspraken over schadeafhandeling

nieuws

De provincie en de gemeenten in Groningen sturen dinsdagmiddag een brief aan minister Wiebes en minister Ollongren. Daarin vragen ze hen om op korte termijn concrete afspraken te maken over het versnellen en verbeteren van de versterkingsopgave en schadeafhandeling.

Snellere afhandeling

“De afhandeling van schade moet sneller en rechtvaardig zijn. De regio wil zicht krijgen op de wijze waarop de schade juridisch wordt afgehandeld en waar dit versneld en verbeterd kan worden. Hiervoor pleit de regio voor een onafhankelijk wetenschappelijk juridisch onderzoek”, zo stellen de overheden in hun brief.

Blijvende controle

Ook vragen de samenwerkende overheden om blijvend te meten in de provincie en de de risico’s van het Groningenveld te beroordelen. “Het risico op aardbevingen blijft nog lange tijd bestaan. Zelfs als de gaswinning naar nul gaat en het Groningenveld gesloten is.”

Geen beroep

De Groningse overheden gaan dit jaar niet in beroep tegen het gasbesluit van minister Wiebes. Een nieuwe beroepsprocedure leidt volgens hen niet tot een lagere gaswinning en zeker niet tot een versnelling van de versterkingsopgave en schadeafhandeling. Minister Wiebes maakte in september bekend dat NAM dit jaar 11,8 miljard kuub gas uit het Groningenveld mag winnen en dat de gaswinning in 2022 naar nul gaat.

De brief aan minister Wiebes en minister Ollongren is in samenwerking opgesteld door de provincie Groningen, de gemeenten Appingedam, Delfzijl, Groningen, Het Hogeland, Loppersum, Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Veendam, Westerkwartier en Westerwolde, Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s.