Omwonenden ontevreden over plan zonthermie park Dorkwerd

De Vereniging van Dorkwerd en omgeving en de wijkvereniging Reitdiep zijn boos. De verenigingen vinden dat zij meer betrokken moeten worden bij de realisatie van het nieuwe zonthermie park op het baggerdepot van Dorkwerd.

Het zonthermie park zal twaalf hectare groot worden. De verenigingen zijn bang dat er te weinig aandacht aan de natuur besteed zal worden. ‘Er is niet genoeg ruimte tussen de panelen en het zou ook beter zijn als de panelen hoger geplaatst worden’, aldus Reinoud Bon van de Vereniging van Dorkwerd en omgeving.

Eén van de bedrijven die het park ontwikkelt is K3Delta. ‘Wij hebben met stadsecologen gekeken naar de inpassing van het plan. Het gebied van het zonthermie park zal bestaan uit kruidenrijk gras, gezien het beter voor de biodiversiteit is dan kort gras. Ook willen wij dat het gebied niet wordt omringd door hekwerk, maar dat dieren het park kunnen betreden’, zegt Marloes Sprong-Ariëns van K3Delta.

Thanh Punt-Mai van de wijkvereniging Reitdiep vindt het belangrijk dat er meer inzage in het project komt. ‘Ga met ons aan tafel. Laat ons echt alles zien. Wij willen niet achteraf horen: ‘Oh dat waren jullie van plan.'”

Deel dit artikel:

 1. Dat zijn geen omwonenden. Niemand heeft zicht op dat veld, je merkt er niks van. Geef mensen dan geen inspraak. Gaan ze alleen maar van denken dat ze alles kunnen bepalen. Dat is niet zo.

 2. Democratie is beperkte informatie geven, maar net genoeg opdat niemand bezwaar aan gaat tekenen. Tot de realiteit dit heeft ingehaald en de uitvoering toch iets heel anders toont als men vantevoren heeft beweerd.
  Geef volledige openheid van zaken, niet enkel waar het om democratie gaat, maar bovenal om draagvlak te creëren voor dit soort onzalige landschapsbepalende elementen. en straks weer lopen klagen dat er geen reeën meer te zien zijn en de vogels zijn verdwenen, want er zitten tenslotte geen takken op een zonnepaneel.

 3. Alternatieve manieren van energie opwekken stuiten hier op wel erg veel bezwaren. Ook al ga je op een oud baggerdepot ver uit de buurt van woningen iets neerzetten op een terrein waar nu niemand mag komen en laat je de bestaande natuur ( het lage deel ) met rust: mensen worden klaarblijkelijk boos. Als ik zo’n hevig verontwaardige man hoor denk ik eerlijk gezegd: gaat het verder goed met je?

  Mij lijkt dit een prima pilot om te zien hoe je op verder nutteloze grond energieopwekking kunt combineren met natuurlijke inrichting.

 4. Van mij mogen ze alle weilanden in en rondom de gemeente Groningen, inclusief baggerdepots volzetten met zonnepanelen en op alle industrieterreinen in de stad windmolens van 145 meter hoog gaan bouwen.

  Enkel heb ik problemen met zogenaamde biomassa centrales want dat is een wel erg hypocriete geldverslindende wijze om het geweten van de BV Nederland, zo dit er nog is, te sussen.

 5. @ Middenweg.

  Als de hoeveelheid CO2 werkelijk de thermostaat van het klimaat is, lijkten mij een kolossale aanplant van bomen, het bouwen van wat kerncentrales, het de komende jaren gebruiken van Noors/Russisch gas en inzetten op ontwikkeling van thoriumcentrales een veel logischer oplossing dan de onzinnige hel van windparken.
  Zeker de windparken op de Noordzee worden slacht -en martelhuis voor walvisachtigen. Op land zorgen ze voor een sterk verminderd welzijn van de mens, en decimering van de vogelstand. Het belang van een paar ijsberen lijkt meer zwaarwegend. Lijkt, want de ijsberenpopulatie is juist aan het groeien. (En de wetenschappster die dit aantoonde werd van haar Canadese universiteit verwijderd)

  Energietransitie zit een luchtje aan. Iets met imperialistische geopolitiek en grote financiële belangen.

  (Dat het gewoon om geld van arm/midden naar rijk gaat, zoals bij die als zonneparkboer vermomde Friese grondspeculant Jelle Brouwer, is het enige wat ik tegen zonneparken op slipdepots kan hebben)

 6. Het slib depot is inderdaad nu een grote zwarte vlakte..Voordat er gedurende negen jaar vervuild slib is gestort was het een prachtig stukje natuur. Het herstel hiervan was beloofd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *